Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 20.11.2023. 10:30

Izgledni prvi mrazevi, provedite mjere zaštite

Temperature ove sedmice padaju ispod nule, najhladnije će biti u nedjelju.

Foto: Depositphotos/Drummatra
  • 82
  • 20
  • 0

Nakon stabilnijeg početka sedmice pred nama, od sutra, 21. novembra, slijedi promjena vremenskih prilika, praćena povećanom naoblakom i padavinama, koje će biti obilnije. U istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini izgledno je nešto manje padavina u odnosu na ostatak zemlje.

Prema prognozi,  Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, uz kišu je moguća i pojava susnježice i snijega u noći sa utorka na srijedu.

Pojava mraza

Od četvrtka 23. novembra uslijedit će pad temperatura zraka, uz pojavu jutarnjeg mraza u većem dijelu zemlje, izraženijeg na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne. U dolini Neretve i na krajnjem jugu, bez mraza. Do sredine sedmice, minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 2 do 6 u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini do 8°C, potom od četvrtka hladnije, minimalne vrijednosti između -2 i -4 °C. Maksimalne dnevne početkom sedmice od 8 do 10, od četvrtka između 0 i 5, na jugu do 7 °C. Na planinama, moguće su i negativne temperature tokom cijelog dana.

U subotu 25. novembra, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, također se očekuju padavine. Pri tome će nedjelja 26. novembar, vjerovatno biti najhladniji dan u narednom periodu.

U narednom periodu preovladavat će povoljni uslovi za rast i razvoj ozimina, što će omogućiti i bolju pripremu usjeva za postepeni ulazak u zimsko mirovanje. S obzirom na to da su nakon dužeg, relativno toplijeg perioda, izgledni i prvi mrazevi, preporuka je da se provode mjere zaštite od niskih temperatura.

Prognoza po danima

U utorak, 21. novembra, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini jugo prije podne. Temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 15°C. Od poslijepodnevnih sati temperatura zraka će opadati.

U srijedu, 22. novembra, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama uglavnom sa kišom, u Bosni može padati i susnježica. U višim područjima će padati snijeg. U večernjim satima lokalno u Bosni i u nizinama može padati veoma slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 2 i 7°C, na jugu zemlje do 12°C.

U četvrtak, 23. novembra, u jutarnjim satima lokalno u centralnim i istočnim područjima može padati slab snijeg. Očekuje se postepeno smanjenje oblačnosti širom zemlje. U centralnim i istočnim područjima niska naoblaka će se najduže zadržati. Vjetar većinom slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne prije podne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu do 14°C.

U petak, 24. novembra, djelomično vedro. Slaba kiša se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Padavine Kiša Susnježica Snijeg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.