Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 10.06.2024. 10:30

Izdato upozorenje: Nestabilno vrijeme u narednim danima - lokalno moguć grad

Očekuju se i lokalne nepogode uz jače padavine u kratkom periodu i pojava grada. Promjenjivo vrijeme praćeno porastom sadržaja vlage u zraku pogoduje intenzivnijim napadima biljnih bolesti i štetočina

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 140
  • 16
  • 0

Zbog jakih udara vjetra te pljuskova sa grmljavinom, na području većeg dijela naše zemlje na snazi je žuti meteoalarm. Prema trenutnoj prognozi, upozorenje se ne odnosi samo na regije duž zapadne granice BiH. U utorak i srijedu, 11. i 12. juna, očekuje se nestabilno vrijeme uz čestu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS. 

"Kiša i pljuskovi će se premještati u nekoliko navrata od jugozapada ka sjeveru i istoku, u noći ponedjeljak na utorak, u utorak sredinom dana i tokom popodneva i ponovo u noći utorak na srijedu. Očekuju se i lokalne nepogode uz jače padavine u kratkom periodu i pojava grada ponegdje. Na jugu najviše suhog vremena uz pljuskove samo ponegdje", precizirali su iz RHMZ.

U srijedu ujutru suho, a od sredine dana i tokom popodneva ponovo nestabilno uz lokalne nepogode. Količine padavina će biti neujednačene i zavisit će od jačine pljuskova. Najviše padavina se očekuju na zapadu i severu. Zbog obilnih padavina u kratkom periodu mogući su problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama kao i pojava bujičnih poplava na manjim vodotocima na zapadu.

Sedmični pregled

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na sjeveru, sjeverozapadu i u centralnim dijelovima zemlje očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom. Tek u danima vikenda očekujemo poboljšanje vremena sa mogućnošću povremenih lokalnih pljuskova, u Hercegovini stabilno.

Temperaturni režim će biti u skladu sa kalendarom, pri tome će uslijed povećane naoblake početak sedmice biti nešto hladniji u odnosu na kraj. Blagi pad temperatura se očekuje od ponedjeljka do petka uslijed prolaska hladne fronte, sa temperaturama zraka do 25 °C širom zemlje. Izgledno je dodatno zatopljenje tokom vikenda sa maksimalnim temperaturama između 28 i 30 °C na sjeveru zemlje i u Hercegovini, lokalno i par stepeni iznad ove vrijednosti.

Prognozirane padavine, mada ne obilne, popravit će stanje vlažnosti tla i jari usjevi će nastaviti vegetacijski ciklus u povoljnijem agroklimatskom okruženju. U drugom dijelu sedmice pred nama preovladavat će povoljnije prilike za radove u polju. Promjenjivo vrijeme praćeno porastom sadržaja vlage u zraku pogoduje intenzivnijim napadima biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje prognostičkih službi i pravovremeno reagovati po pitanju zaštite.

Prognoza po danima

U utorak, 11. juna, u Bosni i Hercegovini djelimično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u Bosni uz lokalnu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera.. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28 stepeni.

Djelimično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom očekuje se i u srijedu, 12. juna. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26, na jugu zemlje do 29 stepeni.

U četvrtak, 13. juna, u Bosni i Hercegovini djelimično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Sedmična prognoza Vrijeme Pljuskovi Grmljavina Grad Kiša Napad štetočina Biljne bolesti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.