Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteoalarm
  • 26.05.2023. 10:30

Izdato narandžasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova

Lokalno može pasti 15-30 litara kiše za jedan sat što može usloviti probleme sa bujicama i u urbanim sredinama.

Foto: Depositphotos/pobarabany
  • 231
  • 130
  • 0

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za danas za područja centralne, istočne i sjeverne Bosne. Jaki loklani pljuskovi su mogući do 21 sat, naveli su iz FHMZ-a.

Uz jače pljuskove lokalno može pasti 15-30 litara kiše za jedan sat što može usloviti probleme sa bujicama i u urbanim sredinama.

"Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, upozorili su.

Područje

Vremenski period

Pojava

Sarajevo

12:00 – 17:00

Pljuskovi sa grmljavinom

Tuzla

15:00 – 20:00

Jači pljuskovi sa grmljavinom

Banja Luka

10:00 – 18:59

Lokalni grmljavinski procesi

Foča

10:00 – 18:59

Lokalni grmljavinski procesi

Prijedor

10:00 – 18:59

Lokalni grmljavinski procesi

Višegrad

10:00 – 20:59

Lokalni grmljavinski procesi

Padavine i za vikend

Pretežno oblačno vrijeme u Bosni se očekuje i tokom predstojećeg vikenda. Sutra sa pljuskovima i slabom grmljavinom, dok će subotu u Hercegovini obilježiti sunčano vrijeme uz umjerenu naoblaku. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi sa slabom grmljavinom na sjeveru, jugu i jugoistoku Hercegovine. 

Balkan očekuje toplo ljeto, ali i padavine - u kakvom su stanju usjevi?

U nedjelju, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Nestabilno vrijeme zadržat će se i u ponedjeljak, 29. maja. Razvoj konvektivne oblačnosti širom zemlje će usloviti pljuskove sa grmljavinom.

Civilna zaštita

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od bujičnih poplava.

"Upozoravaju se sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava", navedeno je u saopćenju. 

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog reda da reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine. 


Tagovi

Lokalni pljuskovi Kiša Bujice Narandžasto upozorenje Meteolarm FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.