Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 08.02.2024. 12:00

Iza nas je najtopliji januar u historiji mjerenja, natprosječno toplo i u februaru

Intenzivnija kiša u dane vikenda, izgledna je na jugu i jugozapadu. Na planinama moguć slab snijeg ili susnježica.

Foto: Depositphoto/garmoncheg
  • 66
  • 4
  • 0

Toplotni uslovi u prethodnom periodu su omogućavali apsolutno mirovanje usjeva i višegodišnjih kultura. Period nešto toplijeg i suhog vremena u većem dijelu prošle sedmice bio je pogodan za obavljanje rezidbe i zaštite u vinogradima i voćnjacima.

Razdoblje natprosječno visokih temperatura u Bosni i Hercegovini nastavlja se i u narednom periodu. Uz neuobičajenu toplinu slijedi vjetrovitije i oblačnije vrijeme s kišom, pokazuje srednjoročna vremenska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ujednačeno nicanje pšenice

Zahvaljujući padavinama iz ranijeg razdoblja i topljenju snježnog pokrivača u svim proizvodnim područjima vlažnost zemljišta sa dospjelim padavinama je znatno poboljšana što se uz optimalne temperature u sjetvenom sloju zemljišta veoma dobro odražava na ujednačeno i ravnomjerno nicanje ozime pšenice koja je posijana krajem optimalnog i u tolerantnim rokovima sjetve.

 

Savjeti ratarima: Provjerite usjeve i zakopajte rupe, s prihranom ne žurite

Na usjevima ječma registrovano je prisustvo mrežaste i sočivaste pjegavosti ječma, a kod usjeva pšenice prisustvo pepelnice žita. Što se tiče insekata, tu je počela aktivnost odraslih jedinki obične kruškine buhe.

Registrovano je i prisustvo aktivnih rupa od glodara, ali njihova brojnost ne prelazi prag štetnosti, navedeno je u sedmičnom Agrobiltenu RHMZ.

I dalje toplo

Intenzivnija kiša u dane vikenda, 10. i 11. februara, izgledna je na jugu i jugozapadu. Najmanje kiše očekuje se na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Na visokim planinama moguć je slab snijeg ili susnježica. Puhat će umjeren vjetar sa jakim udarima na jugu i jugozapadu.

Nestabilne vremenske prilike prognoziraju se i početkom naredne sedmice. Sredinom sedmice zadržat će se pretežno oblačno i toplo vrijeme za ovo doba godine, ali bez padavina. Minimalne temperature zraka do kraja radne sedmice varirat će između 4°C i 10°C u Bosni, u Posavini do 12°C. Najviše dnevne u Bosni između 10°C i 16°C, na sjeveru zemlje do 18°C. Početkom sljedeće sedmice, očekivane minimalne temperature bit će od 4°C do 10°C, a maksimalne temperature u zemlji do 14°C.

Prema raspoloživim sinoptičkim materijalima od 19. februara prognozira se pretežno oblačno. Moguća je slaba kiša u centralnim i sjevernim područjima.


Tagovi

Agroprognoza Vremenska prognoza Vrijeme Stanje usjeva Aktivne štetočine Srednjoročna prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.