Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.09.2020. 13:05

Iskoristite ove dane za dobru pripremu zemljišta za sjetvu

Period pred nama pogodovati će radovima na otvorenom polju dok će najavljivane padavine uticati na poboljšanje zemljišne vlažnosti i kvalitetniju predsjetvenu pripremu.

Foto: Bigstockphoto/63ru78
  • 125
  • 87
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, nakon proteklog vikenda sa padavinama u čitavoj BiH, početkom ove sedmice zadržati će se promjenljivo vrijeme, sa većom oblačnošću i jačom kišom. Od danas se najavljuje stabilizacija, ali i dalje će biti svježe, sa temperaturama koje su u skladu s aktuelnim godišnjim dobom. Za nastupajući vikend, moguće je ponovno pogoršanje vremena, sa kišom. 

Najavljuju se prohladna jutra sa temperaturama od  4 do 9°C dok će na jugu i sjeveru zemlje biti toplije, do 15 stupnjeva. Nakon vedrih noći, izvjesna su hladnija jutra, ali bez opasnosti od pojave mraza. Dnevni maksimum će se postepeno povećavati svakog dana u nedjelji i sredinom sedmice dosegnuti će 17 °C u Bosni, u Hercegovini oko 20 stupnjeva, mjestimično i malo toplije.  

Period pred nama pogodovati će radovima na otvorenom polju dok će najavljivane padavine uticati na poboljšanje vlažnosti u tlu pa samim tim omogućiti lakšu i kvalitetniju predsjetvenu pripremu zemljišta. 

Tokom današnjeg prije podneva preovladavalo je oblačno vrijeme, sa mjestimičnim pljuskovima dok je u Hercegovini bilo sunčano, sa manjom naoblakom. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene prije podnevne temerature kretale su se od 2°C na Bjelašnici pa do 19°C u Mostaru. Veći dio dana su se zadržale oblačne prilike u Bosni dok je u Hercegovini bilo umjereno oblačno. U cijeloj zemlji izvjesni su lokalni pljuskovi, kao i postepeno razvedravanje u Bosni u toku poslije podneva. Duvati će slab vjetar, iz pravca zapada dok se za maksimalnu dnevnu najavljuje 19°C, na jugu toplije, do 23 stupnja. 

Za sutra se prognozira sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje, sa minimalnom mogućnošću naoblake. U Bosni je moguća i magla po kotlinama. Jutarnja temperatura u srijedu iznositi će 12°C, na jugu do 15°C dok se za dnevni maksimum očekuje da bude do 22 stupnja, 24°C na jugu BiH. 

Krajem sedmice preovladavati će sunčani intervali, uz manju oblačnost. U četvrtak ujutru očekuje nas 13 stupnjeva dok dnevni maksimum neće prelaziti 23°C. U Bosni je i dalje moguća pojava magle po kotlinama.

Do kraja nedjelje najavljuje se oblačno sa kišom i u Hercegovini, a u petak će u većini države biti sunčano, osim u Hercegovini. Jutro svježe, sa temperaturama od 6 do 12°C, preko dana se najavljuje do 22 stupnja maksimalno. 


Tagovi

Promjenljivo vrijeme Oblačno Lokalni pljuskovi Padavine Jutarnje temperature Dnevni maksimum Sunčano vrijeme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.