Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.05.2020. 15:10

Iako je proljeće u punom jeku, susnježica moguća u srijedu

Sedmica pred nama biti će pretežno stabilna, u pogledu vremenskih prilka. Ipak, moguća su i prolazna pogoršanja sa padavinama koje neće uzrokovati neke veće štete na gajenim usjevima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 134
  • 13
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, veći dio ove nedjelje biti će uglavnom stabilno, sa temperaturama koje odogovaraju godišnjem dobu u kom se nalazimo. Moguće je prolazno pogoršanje vremena sa pljuskovima, mada ne velike jačine. Padavine se prognoziraju u noći utroka na srijedu. Pri tom će u srijedu poslije podne intenzitet ove struje oslabiti tako da se očekuje stabilizacija. 

Takođe će se djelimično promijeniti i temperaturna kretanja. Jutra su znatno svježija jer su i noći vedre. Temperature zraka kretati će se od 2 do 6 °C dok će na jugu BiH biti toplije, do 10 stupnjeva. Dnevni maksimum  u četvrtak dosegnuti će 18°C u Bosni, a u Hercegovini ova vrijednost iznositi će 22 °C. Kako se bližimo kraju nedjelje, jutra će biti postepno toplija, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu. 

Kako se najavljuju i tokom idućih dana padavine, vlažnost zemljišta će se djelimično poboljšati u čitavoj BiH dok će kiša potencijalno ometati poljoprivredne radove na otvorenom polju. Prognozirani vremenski uslovi odgovarati će razvoju biljnih bolesti i šteočina. 

Ponedjeljak u našoj zemlji protiče uglavnom oblačan. U kotlinama i uz riječne tokove, zabilježena je pojava magle i niskih oblaka. 

Izmjerene dnevne temperature kretale su se od -2 na Bjelašnici pa do 21 stupanj u Mostaru. 

Tokom sutrašnjeg dana nastavlja se sličan trend vremena, odnosno, sunčano sa povremenom naoblakom. Tokom jutra moguća je pojava magle, u kotlinama. Do kraja dana oblačnost će se proširiti na sve krajeve države. Slabe padavine moguće su tokom dana u Posavini, a kako dan bude odmicao i u večernjim satima, kiša će padati u većem dijelu Bosne, kao i u sjevernim krajevima Hercegovine. 

Strujanja zraka biti će umjerena, iz zapadnog pravca. Ujutru se očekuje od 6 do 12 dok je za maksimalnu dnevnu temperaturu prognozirano da bude do 25 stupnjeva. 

Sredinom sedmice predviđa se uglavnom oblačno vrijeme sa padavinama, tokom jutra i čitavog prijepodneva u srijedu. U višim, planinskim predjelima moguća čak i susnježica i snijeg. U drugom dijelu dana, prestanak padavina i razvedravanje. Jutro će biti svježije, od 5 do najviše 11°C dok se za dnevni maksimum najavljuje 16 stupnjeva, na jugu BiH i do 20°C. 

Kako se približavamo kraju nedjelje, preovladavati će uglavnom sunčano vrijeme. Jutra će u centralnoj i istočnoj Bosni biti uglavnom sa maglom i niskim oblacima. Jutro će u četvrtak biti prilično svježe, od 1 do 6 stupnjeva dok se za najvišu dnevnu najavljuje da bude oko 18°C, na jugu i sjeveru zemlje do 22 stupnja.


Tagovi

Prolazno pogoršanje Temperaturna kretanja Izmjerene temperature Jutarnja temperatura Dnevni maksimum Kiša Vjetar Padavine Susnježica Snjeg Trend vremena Vlažnost zemljišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.