• Vremenska prognoza
  • 24.07.2020. 14:15

I ovog vikenda očekuje nas nestabilno vrijeme sa pljuskovima

Vikend pred nama obilježiće pretežno oblačno vrijeme, uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Temperature će se kretati oko 30 stupnjeva.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 34
  • 9
  • 0

Danas su tokom prije podnevnih sati preovladavale uglavnom oblačne vremenske prilike u Bosni dok je u Hercegovini bilo sunčano. Izmjerene temperature kretale su se u rasponu od 14°C na Bjelašnici pa do 32°C na Stocu.   

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, za petak je prognozirano nestabilno vrijeme. U poslije podnevnim satima, u čitavoj Bosni izvjesni su pljuskovi sa grmljavinom dok će se u Hercegovini zadržati sunčani intervali. Duvati će umjeren vjetar u Bosni, iz pravca istoka dok će u Hercegovini strujanja zraka biti iz južnog smjera. Dnevni maksimum za danas širom zemlje biće do 31 stupnja dok će na jugu države biti toplije, do 36°C.

Prvog dana vikenda biće uglavnom promjenljivo, sa povećanom oblačnošću. Širom Bosne i Hercegovine prognoziraju se padavine, pljuskovi i grmljavina. U Bosni su mjestimično mogući i intenzivniji pljuskovi. Vjetar će biti umjerene jačine i u Bosni će duvati iz pravca zapada, a u Hercegovini iz smjera jugozapada. Jutro će biti prijatno, sa 18 stupnjeva dok se za maksimalnu dnevnu najavlju temperature u rasponu od 20 do 26°C, na jugu BiH do 29 stupnjeva. 

Drugog dana vikenda zadržati će se sličan trend - oblačno i nestabilno. U centralnim i istočnim dijelovima mogući su povremeni slabiji lokalni pljuskovi. U Hercegovini se najavljuje umjereno oblačno čitav dan. Vjetar umjeren, iz pravca sjevera dok će jutro osvanuti nešto svježije, uz temperature u intervalu od 11 do 16°C, a na jugu toplije, do 20 stupnjeva. Prognozirani dnevni maksimum najvljuje se u rasponu od 24 do 29°C, na jugu države do 32°C. 

Početak iduće sedmice biće sunčan, uz umjerenu naoblaku. Moguća je pojava magle u jutarnjim satima, u riječnim tokovima i po kotlinama. U Hercegovini  se prognoziraju sunčane prilike. Duvati će slab vjetar sa istoka. Jutarnje temperature biće prijatne, oko 17 stupnjeva, a za maksimalnu dnevnu najvljuje se 32°C, na jugu BiH do 35 stupnja.


Tagovi

Oblačno vrijeme Nestabilno vrijeme Jutarnje temperature Dnevni maksimum Lokalni pljuskovi Pojava magle Pojva grmljavine Vjetar Kiša Strujanje zraka


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.