Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 28.06.2021. 14:00

I dalje se nastavljaju natprosječne temperature, svježije od petka

U Posavini uskoro kreće žetva ječma dok će pšenice uslijediti početkom idućeg mjeseca pa će poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine odgovarati najavljene suhe vremenske prilike.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 115
  • 9
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, sve do sredine nedjelje pred nama, zadržati će se sunčano i stabilno vrijeme, sa natprosječnim temperaturama ! Ujutru će biti oko 23, na jugu zemlje do 25°C dok će dnevni maksimum iznositi uglavnom oko 35 stepeni, u Posavini, dolini Neretve i sjeveroistočnoj Bosni i do 40°C.

Najvećim djelom sedmice neće biti padavina. Kako se budemo bližili vikendu, izvjesna je promjena u vidu pogoršanja vremenskih prilika, sa kišom a svježije će biti od petka, uz pad temperature za nekih desetak stepeni. 

Velike vrućine u kombinaciji sa nedostatkom padavina nepovoljno će se odraziti prije svega na kukuruz, koji se sada nalazi u fenofazi intenzivnog porasta. U dijelovima zemlje sa nadmorskom visinom od 700 do 900 metara, tačnije, oko Bosanskog Grahova i Glamoča, pšenica je u fazi formiranja zrna od 50 do 60 procenata tako da će manjak kiše usporiti navedene procese. 

U Posavini uskoro kreće i žetva ječma dok će pšenice uslijediti početkom idućeg mjeseca pa će poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine odgovarati najavljene stabilne i suhe vremenske prilike. 

Jutros je u našoj zemlji preovladavalo sunčano vrijeme, sa malom naoblakom. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se u intervalu od 15°C na Bjelašnici pa do 25°C u Gradačcu. 

I tokom dana zadržaće se ovakav trend. Duvati će i slab vjetar u Hercegovini i zapadnoj Bosni, iz pravca jugozapada a u ostatku BiH sa sjeveroistoka. Današnji dnevni maksimum ide do 38 stepeni. 

U toku sutrašnjeg dana biće uglavnom sunčano, sa vrlo malo oblaka. Jutro u utorak osvanuće sa 25°C, na sjeveru i do 27, a za maksimalnu dnevnu najavljeno je 39 stepeni. Aktuelne vremenske prilike nastaviće se i u srijedu, s tim što je prognozirano da dnevni maksimum taj dan neće preći 38 stupnjeva. 

Kako se budemo bližili kraju sedmice, naoblaka će biti umjerena uz moguće lokalne pljuskove, tokom poslije podnevnih sati u četvrtak, na području Bosne. Jutarnje temperature kretaće se oko 24°C, na jugu zemlje do 27 dok dnevni maksimum neće preći 36 stepeni.


Tagovi

Stabilno vrijeme Sunačno vrijeme Nedostatak padavina Naoblaka Jutarnje temperature Dnevni maksimum Slab vjetar Lokalni pljuskovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.