Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 18.09.2023. 11:00

I dalje natprosječno toplo: Dobri preduslovi za pripremu jesenje sjetve

Povremeni lokalni pljuskovi su izgledni u utorak u kontinentalnom dijelu Bosne, te četvrtak i petak u Hercegovini.

Foto: Dragan Stojnić
  • 46
  • 6
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, slijedi sedmodnevni period u kome će se zadržati djelimično sunčano i iznadprosječno toplo.

Ipak bit će nestabilno vrijeme, sa povremenim lokalnim pljuskovima koji su izgledni u utorak u kontinentalnom dijelu Bosne, te četvrtak i petak u Hercegovini, a vrlo vjerovatno i u dane vikenda na zapadu, jugozapadu i sjeveru Bosne.

Povoljna vlažnost

Temperaturni režim se neće bitnije izmijeniti. Jutra će biti mjestimično maglovita uz temperature zraka sa vrijednostima od 12 do 18 °C. Danju će najviše dnevne temperature zraka imati vrijednosti od 21°C do 32°C, u dane vikenda par stepeni niže.

Srednje temperature tla na dubini sjetve će biti u intervalu od 20 do 27 °C, što će uz povoljnu vlažnost predstavljati dobre preduslove za pripremu jesenje sjetve. S obzirom na to da se očekuju padavine provođenje radova na otvorenom će se povremeno prekidati.

Aktuelna je berba prispjelog voća, te berba vinove loze koja je počela u Hercegovini gdje se očekuje dosta niži urod prvenstveno zbog povoljnih uslova za razvoj plamenjače tokom proljeća i početkom ljeta.

Prognoza po danima

I sutra, 19. septembra, jutro će biti pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U Bosni poslije podne i tokom noći se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 26 do 32 °C.

U srijedu, 20. septembra, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. U ostatku Bosne pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično smanjenje naoblake poslije podne. Povremeno slabi lokalno slabi pljuskovi se očekuju u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, na jugu do 21, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

Vakula poručio: Ovo je najtoplije desetljeće, šta nas tek čeka?

U četvrtak, 21. septembra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne i tokom noći kiša, pljuskov i grmljavina se očekuju u Hercegovini, a poslije podne u većem dijelu Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme, očekuje se u petak, 22. septembra. Povremeni lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u Hercegovini. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 30 °C.


Tagovi

Vremenska prognoza Agroprognoza Vrijeme Kiša Padavine Sunčano Oblačno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.