Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.03.2020. 10:30

Hladno vrijeme moglo bi naštetiti ranim usjevima

Tek će krajem sedmice malo otopliti dok će jutranje temperature i dalje biti u minusu, sa mogućom pojavom mraza.

Foto: Bojan Kecman
  • 88
  • 14
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, do sredine iduće sedmice očekuje se znatno hladnije vrijeme, sa jačim naoblačenjem i povremenim padavinama slabijeg intenziteta. Na jugu zemlje uglavnom će biti sa kišom, u unutrašnjosti sa snijegom. U Krajini, centralnoj i istočnoj Bosni moguće su pojave jačih mrazeva. 

Najniže jutarnje temperature kretat će se od -8 do -2 °C u većem dijelu BiH, na jugu do 4 °C. Preko dana će malo otopliti, sa maksimumom do 2 stupnja, u unutrašnjosti i na jugu do 7 °C. S tim da padavina neće biti puno, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Oko vikenda biti će postepeno toplije. Ipak, ujutru će i dalje biti prisutna mogućnost pojave mrazeva slabijeg intenziteta. Dnevne temperature će se povećati, preovladavaće sunčanije vrijeme, ali i dalje znatno hladnije u odnosu na protekli period. Dnevni maksimum kretat će se između 2 i 6 °C, u središnjem dijelu BiH, na jugu i sjeveru do 9 °C.

Niske temperature i učestala pojava mraza mogli bi uzrokovati štete na ranocvjetajućim usjevima pa je preporučljivo pratiti prognoze i savjete stručnih službi, kako bi poljoprivrednici pravovremeno reagovali.

Tokom današnjeg dana preovladavat će oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno oblačno. U Bosni će većinom padati snijeg, u nizinama povremena susnježica. Tokom dana moguće i formiranje sniježnog pokrivača i do 20 cm, u sjeverozapadnim i planinskim područjima i do 25 cm. Na jugu države, mjestimično će pasti slaba kiša. Vjetar umjereno jak, sjevernog i sjeveroistočnog pravca, povremeno sa jakim udarima. Dnevni maksimum prognozira se do 4, na jugu do 8 stupnjeva. I u glavnom gradu očekuje se da bude oblačno sa snijegom, sa dnevnim maksimumom do 2 stupnja. 

I sutra se nastavlja sličan trend vremena. Pretežno će biti sa povremenim snijegom ili susnježicom dok se na jugu očekuje tokom dana i slaba kiša. Strujanja zraka biti će umjerena, istočnog i sjeverositočnog pravca, sa mjestimično jakim udarima na sjeveru Bosne. Jutarnja temperatura do -1, a maksimalna dnevna  oko 4, na jugu BiH do 10 stupnjeva. 

Sve do kraja sedmice biti će oblačno, uglavnom sa snijegom. On bi u četvrtak, sa porastom temperature u nižim predjelima prešao u kišu. U Hercegovini će padati slaba kiša. Vjetar će biti umjeren, sjevernog smjera. Jači udari očekuju se na sjeveroistoku Bosne. Jutranje temperature biti će u minusu, oko -2 dok će najviša dnevna biti do 6, na jugu države do 11 stupnjeva.


Tagovi

Hladnije vrijeme Slaba kiša Snijeg Susnježica Ranocvjetajući usjevi Umjereno oblačno Pojava mraza Padavine Vjetar


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]