• Zima 2021/22
  • 22.10.2021. 07:30

Dugoročna prognoza: Čeka nas zima bez snijega, ali s mogućim poplavama?

Dva meteorološka servisa, AccuWather i Severe Weather, objavila su dugoročnu prognozu za zimu 2021./22.

Foto: Depositphotos/izanbar
  • 746
  • 104
  • 0

Globalno je vrijeme vrlo složen sustav, s mnogo malih i velikih klimatskih pokretača. Jedan od najvećih je La Nina, odnosno veliko hlađenje temperatura površine mora preko središnjeg i ekvatorijalnog Tihog oceana. Dio je veće i prirodno nastale pojave oceanske atmosfere poznate kao El Niño, punim nazivom "El Niño Southern Oscillation" (ENSO).

Što nam oni donose, pokušali su u svojim dugoročnim prognozama za zimu prikazati dva poznata meteorološka servisa, AccuWather i Severe Weather (SWE). 

Oluja za olujom? 

AccuWeather-ova velika zimska prognoza predviđa kako će nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta podsjećati na prošlogodišnju. 

Prognoziraju oluje i jake vjetrove u Španjolskoj i na jugu Francuske. "Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu ove zime", upozorio je meteorolog Tyler Roys. Pišu kako druge dijelove južne Europe čeka vlažna zima, bez olujnih vjetrova. 

Obilna će vlaga stizati s Mediterana u Italiju, na Balkanski poluotok te veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom. "Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama, a što bi moglo uzrokovati značajne poplave", naglašava. 

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne. No, one u dijelovima Italije, Grčke i Balkanskog poluotoka mogu se ponekad popeti i iznad normalnih. 

Za unutarnje dijelove istočne Europe najavljuju neočekivano hladan zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stupnjeva ispod normalne obuhvaća područje od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava diljem Italije i Balkana, donijet će niz nepovoljnih vremenski prilika istoku kontinenta gdje se očekuju česta razdoblja kiše i snijega. 

Na sjeveru Europe ne predviđaju nestabilno vrijeme ove zime niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme, ističu, očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će diljem Sjeverne Europe, osobito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva gdje će se povećati prilike za snijeg, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

Toplija zima od prosječne

Prema ECMWF sezonskom modelu prognoze, kojega u SWE nazivaju napouzdanijim, Europa bi u zimskim mjesecima (prosinac, siječanj, veljača) mogla imati više temperature od normalnih, što će čak jače biti izraženo na sjeveru kontinenta. Moguće je povremeno hladno strujanje sa sjeverozapada na kopno. 

U središnjim i zapadnim regijama dogodit će se povremene hladne fronte sa sjevera i sjeverozapada što će dovesti do prosječnih, normalnih vremenskih prilika. Više oborina, ali i oluja očekuje se na sjeveru. I na Mediteranu prognoziraju vlažnije uvjete. 

Kada je riječ o snježnim oborinama, ovaj model predviđa manje od normalnih količina. Više snijega se najavljuje za dijelove srednje Europe, jugoistok (istočni dio BiH, Srbija, Crna Gora i druge JI zemlje) te sjevernu Skandinaviju. 

UKMO model ima nešto drugačiji obrazac od ECMWF-a, ali predviđa slične vremenske prilike. Na našem kontinentu prognozira topliju zimu s visokim tlakom koji raste nad kontinentom, a tragovi niskog tlaka i oluje će se zadržati sjevernije. Tople anomalije prognostičkih karata vide se nad cijelim kontinentom.

Vrlo slična predviđanja ima i američki model CFSv2, a za Europu prognozira više oborina nad sjevernim i središnjim dijelom, a na južnom manje od uobičajenog te sušniju zimsku sezonu. 

Zaključak SWE-a je da će Europa imati toplije od prosječnih temperatura na većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronta i hladnijih dana nego tek ukazuje da će hladni frontovi i prodori hladnijih zračnih masa biti rjeđi u regiji. Zapadni dijelovi će vjerojatno imati češće prodiranje hladnijeg zraka od istočnih.

Prema njima se očekuje da će na kopnu pasti prosječna količina oborina, a sušniji uvjeti vjerojatno će biti u jugozapadnoj Europi i Sredozemlju.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza za zimu Dugoročna prognoza AccuWather Severe Weather Oluja Poplava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stručna javnost slaže se da bi bilo poželjno doći na 10.000 ili čak 12.000 hektara vinograda kako bi smo se mogli nositi s konkurencijom na otvorenom tržištu, a da li domaće vinogradarstvo ima perspektivu, čitajte uskoro na Agroklubu !