Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.01.2022. 09:50

Dolazi do aktivacije pupoljaka zbog toplog vremena?

Ne očekuje se pojava izmrzavanja ozimih kultura i voćaka, ali zbog visokih temperatura intenziviran je porast. Kod pojedinih vrsta voćaka već dolazi do aktivacije pupoljaka što će rezultirati problemima u ovom sektoru.

Foto: Depositphotos/danijel.munja
  • 117
  • 37
  • 0

Ove nas sedmice očekuje oblačno vrijeme. Tople zračne mase s juga uslovljavaće i dalje natprosječne temperature zraka.

Od utorka se predviđa osjetniji pad temperature. Tokom dana u Bosni djelimično smanjenje oblačnosti. Ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća kiša. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Poslije podne i tokom noći povremeno jaki udari juga. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 9 do 16 °C. Na planinama je moguć snijeg, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -5°C i 0°C u Bosni, 5°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 0 i 6ºC u Bosni do 8ºC u Hercegovini. Srednja dnevna temperatura zemljišta na dubini od 10cm očekuje se u rasponu od 2°C do 6°C.

Uslovi za obavljanje radova na otvorenom biće povoljniji u prvom dijelu sedmice. Ne očekuje se pojava izmrzavanja ozimih kultura i voćaka, ali zbog visokih temperatura intenziviran je porast. Kod pojedinih vrsta voćaka već dolazi do aktivacije pupoljaka što će rezultirati problemima u ovom sektoru.

Dakle, u srijedu očekujemo pretežno oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini. Poslije podne kiša u Krajini i Posavini, a tokom noći u većem dijelu zemlje. U planimama očekujemo snijeg, dok u Krajini kiša može preći u susnježicu. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12°C, a dnevna od 11 do 18°C.

Za četvrtak možemo očekivati oblačno vrijeme s kišom u Hecegovini. U nižim djelovima Bosne predviđena je kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. Tokom noći padavine slabe i uglavnom prestaju. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 8 do 12, a dnevna od 0 do 5, na jugu od 9 do 14 °C.

Oblačno vrijeme će se nastaviti i u petak 07. januara, a povremena slaba kiša se očekuje u Hercegovini, centralnim i jugozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 0, na jugu od 4 do 8, a dnevna od 1 do 6, na jugu do 10 °C.


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Padavine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]