Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.05.2022. 10:30

Do kraja sedmice ponovo pogoršanje vremenskih prilika

Dospjele padavine popravit će vlažnost zemljišta u površinskom i u dubljim slojevima, što će biti od značaja za ozime usjeve kao i za tek posijane i nikle proljetne kulture

Foto: Selma Mujić
  • 93
  • 17
  • 0

Nestabilno vrijeme, tokom prošle sedmice, uslovilo je pojavu biljnih bolesti, kao što su bakteriozna plamenjača, čađave pjegavosti lista i krastavost plodova jabuke, pepelnice žita, sive pjegavosti lista pšenice i simptomi žuto mrke pjegavosti lista pšenice.

Od biljnih štetočina prisutni su na ozimoj pšenici i ječmu odrasle jedinke imaga i jaja žitne pijavice. U zasadima koštičavih voćnih vrsta primijećeno je piljenje larvi prezimljujuće gerneracije kruškine buhe.

Dospjele padavine popravit će vlažnost zemljišta u površinskom i u dubljim slojevima, što će biti od značaja za ozime usjeve kao i za tek posijane i nikle proljetne kulture, navedeno je u Agro biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozi, i tokom ove sedmice očekuje se promjenljivo vrijeme. Sredinom sedmodnevnog perioda očekuje se više sunčanog vremena uz malu oblačnost i porast temperature vazduha, ali i u ovim danima mogući su lokalni pljuskovi. 

Kruškina mušica šiškarica napada plodiće, a izgleda da će biti šteta i od mraza

Tokom petka i subote ponovo će doći do pogoršanja vremena s povremenom kišom i pljuskovima.

Minimalna temperatura u nižim predjelima od 10 do 14, u višim predjelima od tri do devet stepeni. Maksimalna temperatura od 17 do 24, u višim predjelima od 12 do 17 stepeni Celzijusa.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Sunce Grmljavina Ozimi usjevi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.