Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.11.2021. 16:30

Do kraja sedmice blago zatopljenje - ima li opasnosti od mrazeva?

Ozimine posijane u optimalnim rokovima imat će povoljne uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom mogu se provoditi bez većih zastoja.

Foto: Karolina Rastija
  • 128
  • 46
  • 0

Prema aktualnim sinoptičkim kartama, pod utjecajem anticiklone iznad Bosne i Hercegovine, u narednoj sedmici očekuje se stabilno vrijeme, sa prohladnim, mjestimično maglovitim jutrima i uz postepeni porast temperatura danju, u svojoj agrometeorološkoj prognozi ističu prognostičari Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjerojatnost za promjenu i prolazno, kratkotrajno pogoršanje, praćeno slabim padavinama, izgledna je u srijedu i četvrtak, 17. i 18.11., nakon čega će za vikend ponovo prevladavati stabilnije vremenske prilike.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 1 do 5 u Bosni, u Hercegovini do 9 °C, a maksimalne u unutrašnjosti od 8 do 12, na jugu do 16 °C. S odmicanjem sedmice postepeno će doći do blagog zatopljenja, stoga u narednom periodu nema veće opasnosti od pojave mraza.

Ozimine posijane u optimalnim rokovima imat će povoljne uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom mogu se provoditi bez većih zastoja.

Dakle, sutra u čitavoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar umjeren istočnog smjera, a u istočnim područjima na momente i pojačan. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 19 stupnjeva.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne i u večernjim satima sa kišom na jugu i jugozapadu zemlje. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 7 do 14, na jugu do 18 stupnjeva.

Slično će biti u četvrtak. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 stupnjeva.

U petak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 18 stupnjeva.


Tagovi

Agro prognoza Anticiklona Pogoršanje Padavine Zatopljenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.