• Vremenska prognoza
  • 29.06.2020. 10:30

Do kraja mjeseca i početkom idućeg, sunčano uz porast temperatura

Sve do kraja sedmice zadržati će se pretežno sunčano vrijeme, uz manju oblačnost. Lokalni pljuskovi mogući su ponegdje u Bosni, uz pojavu grmljavine i dnevni maksimum od 35 stupnjeva.

Foto: Marko Čuljak
  • 126
  • 16
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, do kraja juna kao i početkom idućeg mjeseca, zadržati će se sunčane i stabilne vremenske prilike, praćene i srazmjernim porastom temperature zraka. Minimalne temperature nalaziti će se u intervalu od 15 do 20 °C dok će dnevni maksimum biti uglavnom 30 stupnjeva, a na jugu zemlje dosezati će i 33°C. 

Od srijede postoji mogućnost za prolazne, lokalne pljuskove u Bosni, mjestimično i sa pojavom grmljavine, uglavnom u poslije podnevnim satima. Oko predstojećeg vikenda izvjesna je i promjena vremena, praćena pojačanom naoblakom, padavinama i nižim temperaturama. 

Agroklimatski uslovi pogodni su za radove na otvorenom polju. Zemljišna vlaga je na zadovoljvajućem nivou, što odgovara razvoju proljetnih usjeva, prije svega intenzivnom rastu kukuruza. Žetva ječma u Posavini je u toku, a u ovoj nedjelji očekuje se i početak žetve ranih sorti pšenice. 

Ponedjeljak je u našoj zemlji osvanuo sunčan, uz manju oblačnost. Jutarnje temperature kretale su se u intervalu od 14 C° na Bjelašnici i Sokocu pa do 25 stupnjeva u Gradačcu. Tokom dana će se, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, zadržati sunčano vrijeme uz manju oblačnost. Uveče je na sjeveroistoku Bosne moguća pojava lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar će biti slab i uglavnom će duvati iz zapadnog i jugozapadnog pravca. Dnevni maksimum će dosegnuti 35 stupnjeva. 

Tokom sutrašnjeg prije podneva preovladavati će umjerno oblačno vrijeme u Bosni dok će u ostatku dana biti sunčanih intervala. U Hercegovini će se zadržati vedro tokom čitavog dana. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi mogući i u središnjoj i istočnoj Bosni. Jutro će biti toplo, sa 21C°, na jugu i toplije, do 24 stupnja. Za maksimalnu dnevnu temperaturu prognozira se do 33 stupnja, na jugu zemlje do 36 C°.

I sredinom sedmice zadržati će se iste vremenske  prilike. Tokom srijede, u poslije podnevnim satima, u većem dijelu Bosne može doći do loklanih padavina, uz grmljavinu. Jutarnje temperature biće oko 20 stupnjeva, na jugu BiH do 25, a za dnevni maksimum najavljuje se 35 stupnjeva. 

Sve do kraja sedmice zadržati će se pretežno isto vrijeme. U poslije podnevnim satima, u četvrtak mogući su pljuskovi sa grmljavinom, u centralnim, istočnim i sjevernim dijelovima Bosne. Jutro će biti toplo, sa temperaturom do 22C° dok će dnevni maksimum biti 35 stupnjeva. 


Tagovi

Sunčano vrijeme Vedro Porast temperature Jutarnje temperature Dnevni maksimum Zemljišna vlaga Manja oblačnost Lokalni pljuskovi Grmljavina Vjetar


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Organizovala sam Sajam rukotvorina, 7 dana, 17 žena izlaže svoje rukotvorine.