Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.06.2020. 10:30

Do kraja mjeseca i početkom idućeg, sunčano uz porast temperatura

Sve do kraja sedmice zadržati će se pretežno sunčano vrijeme, uz manju oblačnost. Lokalni pljuskovi mogući su ponegdje u Bosni, uz pojavu grmljavine i dnevni maksimum od 35 stupnjeva.

Foto: Marko Čuljak
  • 145
  • 17
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, do kraja juna kao i početkom idućeg mjeseca, zadržati će se sunčane i stabilne vremenske prilike, praćene i srazmjernim porastom temperature zraka. Minimalne temperature nalaziti će se u intervalu od 15 do 20 °C dok će dnevni maksimum biti uglavnom 30 stupnjeva, a na jugu zemlje dosezati će i 33°C. 

Od srijede postoji mogućnost za prolazne, lokalne pljuskove u Bosni, mjestimično i sa pojavom grmljavine, uglavnom u poslije podnevnim satima. Oko predstojećeg vikenda izvjesna je i promjena vremena, praćena pojačanom naoblakom, padavinama i nižim temperaturama. 

Agroklimatski uslovi pogodni su za radove na otvorenom polju. Zemljišna vlaga je na zadovoljvajućem nivou, što odgovara razvoju proljetnih usjeva, prije svega intenzivnom rastu kukuruza. Žetva ječma u Posavini je u toku, a u ovoj nedjelji očekuje se i početak žetve ranih sorti pšenice. 

Ponedjeljak je u našoj zemlji osvanuo sunčan, uz manju oblačnost. Jutarnje temperature kretale su se u intervalu od 14 C° na Bjelašnici i Sokocu pa do 25 stupnjeva u Gradačcu. Tokom dana će se, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, zadržati sunčano vrijeme uz manju oblačnost. Uveče je na sjeveroistoku Bosne moguća pojava lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar će biti slab i uglavnom će duvati iz zapadnog i jugozapadnog pravca. Dnevni maksimum će dosegnuti 35 stupnjeva. 

Tokom sutrašnjeg prije podneva preovladavati će umjerno oblačno vrijeme u Bosni dok će u ostatku dana biti sunčanih intervala. U Hercegovini će se zadržati vedro tokom čitavog dana. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi mogući i u središnjoj i istočnoj Bosni. Jutro će biti toplo, sa 21C°, na jugu i toplije, do 24 stupnja. Za maksimalnu dnevnu temperaturu prognozira se do 33 stupnja, na jugu zemlje do 36 C°.

I sredinom sedmice zadržati će se iste vremenske  prilike. Tokom srijede, u poslije podnevnim satima, u većem dijelu Bosne može doći do loklanih padavina, uz grmljavinu. Jutarnje temperature biće oko 20 stupnjeva, na jugu BiH do 25, a za dnevni maksimum najavljuje se 35 stupnjeva. 

Sve do kraja sedmice zadržati će se pretežno isto vrijeme. U poslije podnevnim satima, u četvrtak mogući su pljuskovi sa grmljavinom, u centralnim, istočnim i sjevernim dijelovima Bosne. Jutro će biti toplo, sa temperaturom do 22C° dok će dnevni maksimum biti 35 stupnjeva. 


Tagovi

Sunčano vrijeme Vedro Porast temperature Jutarnje temperature Dnevni maksimum Zemljišna vlaga Manja oblačnost Lokalni pljuskovi Grmljavina Vjetar


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]