Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.01.2018. 17:00

Do četvrtka oblačno, a onda vjetar, kiša i snijeg

Federalni hidrometeorološki zavod donosi nam prognozu vremena za prvu polovicu sedmice.

Foto: Pixabay/Tama
  • 240
  • 21
  • 0

Prema prognostičkim kartama, do sredine ove sedmice očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa hladnim, mjestimično maglovitim jutrima i porastom temperatura tokom dana. Minimalne vrijednosti kretat će se od -3 do 3 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 4 do 7 °C, a maksimalne dnevne će dostizati između 4 i 8 °C u većem dijelu Bosne, u Hercegovini i Posavini od 9 do 14 °C.

Od četvrtka 1. februara izgledno je prolazno jače pogoršanje, praćeno padavinama i zahlađenjem, nakon čega će se u dane vikenda vremenske prilike djelimično stabilizovati. Pri tome će, nakon prolaska pogoršanja, par dana biti osjetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, kada su izgledne negativne temperature u cijeloj zemlji, u unutrašnjosti oko -10 °C. Danju će također biti osjetno hladnije, u Bosni sa cjelodnevnim temperaturama ispod 0°C. Ovakvo vrijeme omogućava povoljne uslove za mirovanje ozimina.

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti sunčano vrijeme sa malom do umjerenom naoblakom, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod. Magla je izgledna prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima i sjeveru Bosne. Krajem dana povećanje oblačnosti na zapadu i jugozapadu Bosne i jugu i zapadu Hercegovine. Vjetar u Bosni slab južnog i jugozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C.

Više oblačnosti u srijedu, na zapadu i jugozapadu Bosne i u Hercegovini gdje se od poslijepodnevnih sati prognozira potpuno oblačno vrijeme. U ostalim područjima mala do umjerena naoblaka, u Krajini prolazno i pretežno oblačno. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C.

U četvrtak, prognozira se naoblačenje u cijeloj zemlji. Povremeno slaba kiša u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Jače naoblačenje sa jačim padavinama se očekuje sa sjeverozapada u noći na petak. Većinom će padati kiša, a u Krajini će do petka ujutro kiša preći u snijeg. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Umjereno jako jugo sa jakim udarima. Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu i u Krajini do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C.

Oblačno vrijeme u petak. U Hercegovini i jugozapadu Bosne kiša. U većem dijelu Bosne će padati i kiša i snijeg. U jutarnjim satima snijeg u Krajini, a u ostalim područjima kiša. Postepeno tokom dana, od zapada prema istoku Bosne, kiša će prelaziti u susnježicu ili snijeg. Do kraja dana prestanak padavina. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne jugo u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima. U ostatku Bosne vjetar sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka je najniža u Krajini, oko 0°C, i sve je toplije prema istoku i jugu zemlje gdje će se dnevna temperatura kretati od 8 do 12°C.

Foto: Pixabay/Tama66


Tagovi

Vremenska prognoza Federalni hidrometeorološki zavod Sunčano Temperatura


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...