• vremenska prognoza

Dani pred nama pogoduju proljetnoj sjetvi, ali i razvoju biljnih bolesti

Stanje zemljišne vlažnosti u većem dijelu BiH će se popraviti, što je povoljno sa aspekta proljetne sjetve. Pri tome će najavljena kiša ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom polju.

Foto: Vedran Stapić
  • 56
  • 6
  • 0

Tokom ove sedmice očekuje nas uglavnom promjenljivo vrijeme, sa padavinama i temperaturnim vrijednostima ispod prosjeka za ovo doba godine. Biće i kratoktrajnih stabilnijih vremenskih intervala, sa malim izgledima za kišu i to u toku sutrašnjeg dana i za vikend. 

Ujutru će biti svježe, sa minimalnim temperaturama do devet stepeni u Bosni, u Hercegovini do 12°C dok će dnevni maksimum dosegnuti 17°C, na jugu zemlje do 19°C. Kako se vremenske prilike budu postepeno stabilizovale i poslije vedrih noći, jutra će biti hladnija, dnevni maksimum će postepeno rasti i krajem nedjelje može se očekivati da dostigne 22°C,  u dolini Neretve, Posavini i Semberiji do 25°C, moguće čak i par stepeni toplije.

Stanje zemljišne vlažnosti u većem dijelu BiH će se popraviti, što je povoljno sa aspekta proljetne sjetve. Pri tome će najavljena kiša ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom polju. Povremeni sunčani periodi, uz pomenute padavine, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

Jutros je u našoj zemlji preovladavalo oblačno vrijeme sa povremenom kišom. Izmjerene jutarnje temperature kretale su se u opsegu od 3°C na Bjelašnici pa do 18 stpeni u Neumu i Sanskom Mostu. I tokom dana zadržala se naoblaka, uz lokalne pljuskove. U Posavini je izvjesna i grmljavina. Duvati će umjeren vjetar, povremeno jakih udara, iz pravca zapada. Najviša dnevna neće preći 22 stepena, u istočnoj Bosni do 24°C. 

Za sutra su najavljeni sunčani intervali u prije podnevnim satima, uz manju oblačnost. U toku dana, u Bosni će doći do porasta oblačnosti što će u poslije podnevnim i večernjim satima uzrokovati lokalne pljuskove. Ujutru će biti prijatnih 12 stepeni, na jugu zemlje do 15 dok se za dnevni maksimum prognozira 22°C, na jugu do 24°C.

Sredinom sedmice možemo očekivati pogoršanje vremena, praćeno oblacima, kišom i pljuskovima. U srijedu, u večernjim satima, padavine će prestati. Jutarnje temperature biće u opsegu od 7 do 13 stepeni, a maksimalna dnevna dosegnuti će 16, na jugu zemlje do 20°C. Oblačno vrijeme zadržati će se i u četvrtak, sa hladnim jutrom (3°C) i najvišom dnevnom vrijednošću od 18 stepeni, na jugu malo toplije, do 21°C. 


Tagovi

Promjenljivo vrijeme Jutarnje temperature Dnevni maksimum Proljetna sjetva Zemljišna vlaga Lokalni pljuskovi Vjetar Kiša Naoblaka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nakon sto sam cijelo jutro provela cupajuci mlade sadnice maline i oshetin se ponosno jer sam zavrsila. ebook mi izbaci fotografije iz 2018. I opet se razocaram :(
Kakva je situacija kod vas?