Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 12.02.2024. 10:30

Čekajući prvo "džemre": Ove sedmice i kiše i mraza i sunca

Većim dijelom sedmice pred nama, preovladavat će povoljne prilike za radove na otvorenom.

Foto: Marijana Simanić
  • 123
  • 58
  • 0

Kada udari prvo "džemre" možemo se nadati popuštanju mraza i studeni u rano proljeće, kaže narodno prognoza, a ove godine ono "pada" u ponedjeljak, 19. februara i udara u zrak. Drugo je 26. februara i ono udara u vodu koja više ne mrzne, dok treće udara 5. marta u zemlju, na kojoj se od tada može sjediti, ali i raditi.
No, još smo u drugom dijelu zime koji se narodnim rječnikom zove hamsin. Nakon kišovitog vikenda, u sedmici pred nama zadržat će se promjenljive vremenske prilike u većem dijelu zemlje.

Za vikend neznatno svježije

Prolaskom pogoršanja, od utorka 13. februara, slijedi period sa tri do četiri stabilnija dana, sa i dalje natprosječnim temperaturama i sunčanim intervalima. Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, naredne subote, 17. februara, izgledna je promjena vremena slabijeg intenziteta, koja će biti nešto izraženija u zapadnoj, jugozapadnoj i centralnoj Bosni, kao i dijelu Hercegovine. Najmanje padavina očekuje se na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti. Minimalne jutarnje temperature pretežno između 0 i 3 °C u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru zemlje od 4 do 7 °C. Sredinom sedmice, nakon vedrijih noći, jutra malo svježija, uz pojavu slabijeg mraza. Minimalne vrijednosti između -2 i 2 °C u centralnim područjima, od 3 do 6 u Hercegovini i Posavini.

Danju će biti toplije. Početkom sedmice maksimalne vrijednosti od 4 do 8 u Bosni, u Hercegovini od 9 do 12, potom sredinom sedmice slijedi najtopliji period sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 8 do 12 u unutrašnjosti zemlje, u Hercegovini, dijelu Posavine i Semberiji od 14 do 16 °C. Za vikend neznatno svježije, pod uticajem promjenljivog vremena.

Većim dijelom sedmice pred nama, preovladavat će povoljne prilike za radove na otvorenom.

Prognoza po danima

Pretežno oblačno vrijeme očekuje se veći dio dana u utorak, 13. februara. Kiša i pljuskovi se očekuju širom Bosne i na sjeveru Hercegovine. Na planinama će padati i slab snijeg. U poslijepodnevnim i večernjim satima smanjenje oblačnosti na jugu, zapadu i sjeveru zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C.

U srijedu, 14. februara, u Bosni većinom umjerena naoblaka. Pretežno oblačno se očekuje na istoku Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C.

Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost bit će u četvrtak i petak, 15. i 16. februara. U Bosni po kotlinama će biti magle u jutarnjim satima. Vjetar slab u Bosni istočnog i jugoistočnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura u četvrtak većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 6°C, a najviša dnevna uglavnom između 8 i 14°C. U petak nešto više temperaturne vrijednosti, ujutro između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 7°C, tokom dana uglavnom između 10 i 16°C.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Sunčano vrijeme Oblačno vrijeme Polovina februara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.