Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.01.2019. 14:00

Čeka nas topljenje sniježnog pokrivača, a onda pogoršanje

Prognozira se lagani porast dnevnih temperatura zraka, što bi moglo dovesti do slijeganja i postepenog topljenja sniježnog pokrivača.

Foto: Pixabay/noeenz
  • 458
  • 46
  • 0

Prema kartama prognostičkih modela, početkom ove sedmice još uvijek će preovladavati nestabilno vrijeme, sa povremenom kišom u većem dijelu zemlje, u centralnoj i istočnoj Bosni, sjevernoj i istočnoj Hercegovini, sa susnježicom i snijegom. Od utorka 15.01. posvuda su mogući sunčani intervali, nakon čega je, u četvrtak 17.01., izgledno pogoršanje sa nešto jačim padavinama. U dane vikenda uslijedit će stabilnije vrijeme i padavine će se umanjiti. Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod.  

Minimalne jutarnje vrijednosti i dalje će biti u okviru uobičajenih za ovaj period, kretat će se od -8 do -2 °C u Bosni, u Hercegovini -1 do 5 °C, nakon vedrijih noći bit će i niže. Prognozira se lagani porast dnevnih temperatura zraka, što bi moglo dovesti do slijeganja i postepenog topljenja sniježnog pokrivača. Par dana sredinom sedmice će biti najtopliji period, uz maksimalne dnevne vrijednosti između 2 i 6 °C u Bosni, u Hercegovini do 9 °C. Ovakve vremenske prilike i dalje omogućavaju povoljne uslove za zimsko mirovanje poljoprivrednih kultura. 

Dakle, u utorak će biti pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom i niskim oblacina. U Bosni postupno naoblačenje tokom dana može usloviti slabu kišu ili susnježicu. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od -2 do 3, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne do 7, a u Hercegovini od 3 do 8 stupnjeva.

Pretežno sunčano vrijeme u srijedu. U jutarnjim satima magla po kotlinama i uz riječne tokove. Jutarnja temperatura od -7 do 0, na jugu od -2 do 3, a najviša dnevna od 2 do 9 stupnjeva.

U četvrtak u Bosni pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u Hercegovni je moguća slaba kiša, a na jugozapadu Bosne slaba kiša ili susnježica. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 2 do 7, a najviša dnevna od 3 do 10, na jugu do 12 stupnjeva.


Tagovi

Agro prognoza Porast temperature Nestabilno Pogoršanje Kiša Susnježica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.