Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 06.12.2023. 10:30

Bolesti i štetočine registrirane u ozimim usjevima

Od insekata štetočina u usjevima uljane repice, pšenice i ječma se registruje značajno prisustvo lisnih vaši.

Foto: Depositphotos/yurikr
  • 95
  • 15
  • 0

U proteklom period bilo je hladnije sa povremenim padavinama kiše, susnježice i snijega uz formiranje i povećanje snježnog pokrivača. Snijeg je zabilježen mjestimično i u nizinama. 

Pri tlu je bilo slabih do umjerenih mrazeva, ali oni nisu predstavljali opasnost za tek nikle ozime usjeve. Optimalni temperaturni uslovi omogućavali su dobro ukorjenjivanje, bokorenje i kvalitetnu pripremu za predstojeće mirovanje vegetacije.

Obratite pažnju na štetočine

U usjevima uljane repice uočeni su simptoma suhe truleži na najstarijim, donjim listovima, a u usjevima ječma prisustvo simptoma mrežaste pjegavosti lista ječma. Ona se uočava po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege. Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi.

U usjevu pšenice registrirani simptomi žutomrke pjegavosti lista pšenice. 

Kako je navedeno u sedmičnom agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od insekata štetočina u usjevima uljane repice, pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši. Populacija je značajno brojnija u odnosu na prethodne godine zbog izuzetno visokih temperatura zraka koje su pratile početni period vegetacije.

Visoke temperature u jesenjem periodu su uslovile i prenamnoženje poljskih glodara na čiju aktivnost treba obratiti pažnju u usjevima uljane repice, pšenice i ječma.

Slijedi stabilizacija

Kao i u prethodnom periodu i u nastavku decembra se očekuju promjenjive vremenske prilike u Bosni i Hercegovini. Nakon što je početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada od početka instrumentalnih mjerenja, pred nama je period s temperaturama primjerenim datumu u kalendaru u kojem se nalazimo, stoji u srednjoročnoj prognozi FHMZ. 

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda (09. i 10. decembra) i početkom naredne sedmice. Prema raspoloživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra.

Jutarnje temperature kretat će se između 0°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 12°C, u Hercegovini do 14°C.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Agrobilten Agroprognoza Bolesti ječma Bolesti pšenice Uljana repica Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.