Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Rekordne temperature
 • 06.06.2024. 18:00

Barem jedna od sljedećih pet godina bit će najtoplija ikada zabilježena?

Iza nas je 12 mjeseci uzastopnog rasta prosječne površinske temperature. Planeta nam pokušava nešto reći, ali čini se da ne slušamo, poručio je generalni sekretar UN-a, António Guterres.

Foto: Maja Celing Celić
 • 33
 • 16
 • 0

Maj 2024. je na globalnom nivou 12. uzastopni mjesec s prosječnom površinskom temperaturom zraka 0.65°C iznad prosjeka 1991. – 2020., što je rekordna vrijednost, saopćila je Copernicus služba za klimatske promjene Evropske komisije. 

Dvanaestomjesečni niz potvrđen je u isto vrijeme kada Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva objavljuju ažurirane godišnje do dekadne klimatske prognoze za blisku budućnost, odnosno razdoblje 2024.-2028. Ovaj izvještaj između ostaloga pokazuje da postoji 80 posto vjerojatnosti da će prosječna godišnja globalna temperatura premašiti 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa tokom barem jedne od sljedećih pet godina, nadmašivši 2023. koja je trenutno najtoplija ikad zabilježena. 

Također, postoji 47% vjerovatnosti da će prosječna globalna temperatura tokom cijelog petogodišnjeg razdoblja 2024.-2028. premašiti 1,5 °C iznad predindustrijske ere, što je porast od 32% u odnosu na prošlogodišnji izvještaj za razdoblje 2023.-2027.

Rušimo rekorde i žanjemo vjetar

"Protekle godine je svako okretanje stranice na kalendaru povećavalo vrućinu. Planeta nam pokušava nešto reći, ali čini se da ne slušamo. Rušimo globalne temperaturne rekorde i žanjemo vjetar. Klimatska kriza traje. Sada je vrijeme za mobilizaciju, djelovanje i postizanje rezultata", poručio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda, António Guterres. 

"Šokantno je, ali ne iznenađujuće da smo dosegli niz od 12 mjeseci. Iako će ovaj slijed rekordnih mjeseci na kraju biti prekinut, klimatske su promjene i dalje prisutne, i nema naznaka pomaka u takvom trendu", izjavio je Carlo Buontempo, direktor Copernicusa naglasivši kako živimo u vremenima bez presedana, ali i da imamo do sada neviđene metode u praćenju klime što pomaže u komuniciranju s javnosti. 

Šta je obilježilo maj 2024.?

 • Globalna prosječna temperatura za maj 2024. bila je 1.52°C iznad predindustrijskog prosjeka 1850. – 1900., što je 11. uzastopni mjesec (od jula 2023.) na ili iznad 1.5°C.
 • Globalna prosječna temperatura u posljednjih 12 mjeseci (juni 2023. – maj 2024.) najviša je zabilježena, s 0.75°C iznad prosjeka 1991.–2020. i 1.63°C iznad predindustrijskog prosjeka 1850.–1900.
 • Prosječna evropska temperatura za maj 2024. bila je 0.88°C iznad prosjeka za maj od 1991. do 2020., što je bio treći najtopliji maj zabilježen za ovaj kontinent.
 • Maj 2024. bio je kišniji od prosjeka u većem dijelu Islanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, centralne i većeg dijela jugoistočne Evrope, sjeverno od Pirenejskog poluotoka i zapadne Rusije. Obilne kiše dovele su do raširenih poplava i povezanih šteta u Njemačkoj, Beneluksu i Italiji, između ostalih regija.
 • Veći dio Pirenejskog poluotoka, jugozapadne Turske i velike regije u istočnoj Evropi, uključujući južnu Fenoskandiju i baltičke zemlje, bili su sušniji od prosjeka.
 • Prošli je mjesec bilo vlažnije od prosjeka u dijelovima SAD-a i Kanade. U jugozapadnoj Aziji, Afganistan je doživio iznimne padavine i poplave. Tajfuni su zahvatili Japan, sjeverne Filipine i južnu Kinu. Daljnja vlažnija područja od prosjeka uključuju dio Australije i jugoistočnu Afriku. U južnom Brazilu padale su obilne padavine koje su pogoršale teške poplave u aprilu.
 • Uvjeti sušniji od prosjeka zabilježeni su u sjevernom Meksiku, regijama SAD-a i Kanade, gdje su izbijali požari na otvorenom, kao i širom Azije, u većem dijelu Australije, južne Afrike i Južne Amerike.

Tagovi

Rekordne temperature Klimatska kriza Klimatske promjene Svibanj 2024 Najtopliji mjesec Dvanaestomjesečni niz Copernicus


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.