Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prgonoza
  • 15.03.2019. 16:00

Babine huke u punom zamahu - čeka nas i sunce i snijeg

Babine huke traju do početka aprila pa ovako prevrtljivo vrijeme možemo očekivati i u narednom razdoblju.

Foto: Bigstockphoto/gutaper
  • 640
  • 112
  • 0

Klimatski smo već ušli u proljeće, a kalendarsko nas očekuje za manje od sedmice. Što se proljeće više bliži, dani su, jasno, sve topliji - idealni za radove na otvorenom, čišćenje, sjetvu, sadnju. Ipak, kako naši čitatelji vole reći, babine huke, prevrtljivo vrijeme kada se u jednom danu mogu izmijeniti sunce, kiša, snijeg ili snijeg i kiša..., sve uz jak vjetar (huke), još uvijek traju. 

No, vjerujemo kako ćete ipak naći vrijeme između ovih neprilika, za planirane radove na otvorenom

U subotu u jutarnjim satima u većini područja pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 6 do 10, a dnevne od 15 do 22 °C.

Sunčano u nedjelju. U večernjim satima u Hercegovini i na jugozapadu Bosne porast naoblake ponegdje može usloviti slabu kišu. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevne od 17 do 23 °C.

U ponedjeljak jutro u Hercegovini, na jugozapadu Bosne i Krajini umjereno do pretežno oblačno. U ostatku naše zemlje sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Povremeno slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i u Krajini. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 14 do 20 °C.

Pretežno oblačno vrijeme u utorak. U Krajini se očekuje kiša i susnježica. U većem dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovine slaba kiša sredinom dana ili tokom poslijepodneva. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 9 do 13, a dnevne od 4 do 10, na jugu od 13 do 17 °C.

A što se tiče babinih huka, narodna priča kaže kako je babu Martu (mitološko zančenje vezano uz naziv mjeseca marta, prisutno u svim slavenskim mitologijama) zavelo lijepo martovsko vrijeme pa baba potjerala kozu i sedam jarića u planinu. Tjerala ih govoreći "Hajd' bez Božije pomoći! Dosad je bilo s njom, a sada može i bez nje!". Ali, kad je baba stigla u planinu, naglo je zahladnjelo zbog čega su se i baba i njezine koze smrznule. 

Babine huke traju do početka aprila pa ovako prevrtljivo vrijeme možemo očekivati i u narednom razdoblju.  


Tagovi

Agro prognoza Mart Babine huke Oblačno Kiša Snijeg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]