Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.04.2023. 10:00

April se ne šali sa snijegom: Ozbiljna prijetnja voćkama i povrtlarskoj proizvodnji

Neuobičajene vremenske prilike usporit će kretanje vegetacije. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom.

Foto: Ranka Vojnović
  • 196
  • 23
  • 0

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama će padati kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U noći sa ponedjeljka na utorak snijeg se očekuje i u nizinama Bosne. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu od 10 do 16 °C.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pogoršanje vremenskih prilika izraženo u dane vikenda, obilježit će i početak ove sedmice.

Padavine u cijeloj BiH

U cijeloj zemlji izgledne su padavine, u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni, kao i na sjeveru Hercegovine moguć je snijeg. Temperaturni režim će se promijeniti i bit će neuobičajeno hladno za ovaj dio godine. Od sutra slijedi postepena stabilizacija, pri tome sa vrlo hladnim jutrima, najniže temperature očekuju se u četvrtak, 6. aprila. Minimalne vrijednosti kretaće se od -6 do -2 u većem dijelu Bosne, na visoravnima moguće i par stepeni hladnije. U Hercegovini od 0 do 4 °C.

Uz povećanu naoblaku i konstantno sjeverno strujanje, povremeno i slab snijeg, danju će također biti hladno, do sredine sedmice u centralnim dijelovima zemlje uz mogućnost cjelodnevnih negativnih temperatura. Sa približavanjem vikenda malo toplije, sa maksimalnim temperaturama od 4 do 7 u unutrašnjosti, u Hercegovini i na sjeveru Bosne od 5 do 9 °C. Jutra i dalje hladna, uz pojavu mraza.

Neuobičajene vremenske prilike usporit će kretanje vegetacije, također, mogu ozbiljno ugroziti iscvjetale voćke, kao i povrtlarsku proizvodnju, ukoliko se ne provodi u zaštićenom prostoru. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom.

Prognoza po danima

U utorak, 4. aprila, oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa slabim ili snijegom ili susnježicom. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 3, na jugu do 8, a dnevna od 0 do 6, na jugu do 12 °C.

Pretežno oblačno će biti i u srijedu, 5. aprila. Ponegdje u Bosni je povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

U četvrtak, 6. aprila, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 4, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14°C.

Sunčano vrijeme u veće dijelu zemlje očekuje se u petak, 7. aprila. Nešto više oblaka je moguće na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16°C.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agroprognoza Kiša Snijeg Susnježica Vjetar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.