Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.03.2019. 14:00

Ako u martu kukavica kuka i roda klepeće, bit će toplo proljeće

Kiša u nizinama, a na planinama susnježica i snijeg obilježit će početak ove sedmice. No, u srijedu će se vrijeme povremeno stabilizovati. Nakon vedrijih noći, mogući su slabi prizemni mrazevi.

Foto: Pixabay/MabelAmber
  • 197
  • 28
  • 0

Ne znamo jesu li se rode vratile u vaš kraj i klepeću li, ali pučka izreka kaže da ako u martu čujemo klepet roda i kukavicu kako kuka, proljeće će biti toplo. Ako ćemo po onoj još poznatijoj da se po jutru dan poznaje, onda bi ovo proljeće zaista moglo lijepo i toplo jer je ove godine došlo ranije. A što nas čeka ove sedmice?

Poslije sunčanog vikenda, uslijedila je kratkotrajna promjena vremena i osvježenje. Danas su (ponedjeljak) uz postepeni porast oblačnosti, u drugom dijelu dana izgledne padavine slabijeg intenziteta. U nizinama je moguća kiša, na planinama susnježica, povremeno snijeg

Kulminacija pogoršanja uslijedit će u utorak 26.03., potom će se vrijeme postepeno stabilizovati i bit će toplije. Nakon vedrijih noći, mogući su slabi prizemni mrazevi, od sredine sedmice pa nadalje. Za vikend prognoziraju se maksimalne dnevne temperature zraka u rasponu od 12 do 18°C, moguće i koji stepen iznad, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično se popravilo. Sa više sunca i uz porast temperatura, prevladavat će povoljne prilike za nesmetano provođenje radova na otvorenom.

U utorak, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama kiša, u centralnim i zapadnim područjima lokalno i susnježica, a u višim područjima snijeg. Prije podne prestanak padavina na sjeveru zemlje i postepen prestanak padavina prema večernjim satima i u ostalim područjima. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C.

U Bosni će u srijedu prevladavati pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od poslijepodnevih sati. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 17°C.

U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme u petak. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Bura Padavine Vlažnost tla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]