Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lagani ručak
  • 14.01.2023. 13:30

Znate li šta je bulumanjž i kako se sprema?

Jednostavno jelo odličnog ukusa.

Foto: Nada Gudurić
  • 166
  • 24
  • 0

Bulumanjž, poznatiji i kao ajmokac - ili bijelo pileće meso u sosu, a priprema se vrlo lako i brzo, prenosi Npress

Miješanje "mtkom"

Potrebno je da bijelo pileće meso obarite, a zatim iscjepkate na tanke niti (vlakna). U zagrijanu mast dodate dvije do tri kašike brašna i upržite kao za zapršku, ali da ostane svijetle boje.

Prije nego što brašno zarumeni, dodajte vodu u kojoj se kuhala piletina - po potrebi dodajte još malo tople vode, miješajte da se ne stvore grudvice od brašna, sve dok ne zgusne. U vlaškoj kuhinji se umjesto varjače za miješanje koristi "mtka", koja je nalik varjači sa dodatnim malim propelerima, koji mnogo bolje razbiju grudvice brašna, a i dodatno iscjepkaju meso na još tanje niti. 

Varjača sa dodatnim malim propelerima za razbijanje grudvica brašna

Dodajte iscjepkano bijelo meso i na laganoj vatri krčkajte još dvadesetak minuta. U sos dodajte sitno sjeckani bijeli luk, po ukusu, posolite i začinite slanim začinom.


Tagovi

Bulumanjž Ajmokac Pileće belo meso Vlaška kuhinja Kako se sprema Recept


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas