Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov na zmije
  • 25.05.2018. 10:30

Zmijolovci bez problema mogu zaraditi 50 KM po zmiji?

Poskok je zmija za koju se otimaju oni koji se zmijama bave. Tvrde da ih ima u zavučenim područjima, na kamentiom tlu i zapuštenim poljanama.

Foto: Wikimedia Commons/Benny Trapp
  • 8.373
  • 396
  • 0

Izlazak zmija iz njihovih staništa ove je godine uranio, a tijekom radova u polju, susreti s njima su česti. Ove je godine zabilježeno više ulova, uglavnom neotrovnih zmija. Jednu od najvećih ulovio je Mate Tolić iz Gruda dok je pomagao u čišćenju groblja na Cerama, mjestu iznad Gruda. Zmija je bila dugačka 175 centirmetara.

Iako neopasne za ljude, ove su zmije u ranijim vremenima probleme pravile stočarima jer su napadale stoku

Otimaju se za poskoka

Na prostorima BiH, a ujedno i u Evropi, najopasnija zmija je poskok, nakon njega crnostrig i žutokrug čiji je ubod jednak ubodu pčele i ne ostavlja trajne posljedice. 

Upravo je poskok zmija za koju se otimaju oni koji se zmijama bave. Tvrde da ih ima u zavučenim područjima, na kamentiom tlu i zapuštenim poljanama. Naime, iz sezone u sezonu govori se o količini protuotrova kojima domovi zdravlja raspolažu ako dođe do ugriza otrovnice, a protuotrova nema bez zmijskog otrova, tako da ih netko treba i uhvatiti. Svojedobno je prvi čovjek veterinarske stanice Mostar Stjepan Prgomet govorio da se za hvatanje poskoka može dobiti i do 100 KM. 

Sugovornici ABC portala, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da mogu bez problema zaraditi 50 KM po zmiji

Rade za onoga tko ima ugovor 

"Prije su postojali ugovori s farmaceutskim tvrtkama koje su otkupljivale otrov. Danas su takvi ugovori rijetkost, a onda oni koji hvataju zmije rade s onim tko ima ugovor. Posao je opasan, ali se dobro zaradi", govori poznavatelj prilika u ovoj oblasti. Ističe da zmijski otrov nije samo važan za protuotrov nego i kao lijek. Primjerice, tradicionalna medicina otrove koristi za liječenje raznih bolesti, od kostiju do kože. 

U današnjem vremenu otrovi i poskoka i riđovke, kao i ostalih otrovnica izvan Evrope intenzivno se istražuju te se prate njihovi učinci u liječenju kod srčanog i moždanog udara. Koliko god je hvatanje otrovnica opasan i rizičan posao, toliko je i profitabilan, ali i važan za pomoć ljudima u nevolji.

Drago Lečić najpoznatiji zmijolovac

Jedan od najpoznatijih lovaca na zmije otrovnice iz BiH je Drago Lečić iz Žrvnja koji je u svojoj karijeri uhvatio više od 500 poskoka. 

"Prve otrovnice za otkup ulovio sam s 14 godina. Tada sam i brata obučio loviti ih dugim drvenim štipaljkama. Zmije smo stavljali u boce. Drvenim štipaljkama drže se iza glave, a u grlić boce prvo se spusti rep. Zmije u ondašnjoj ljubinjskoj Zemljoradničkoj zadruzi otkupljivale su se za zagrebačku "Plivu", a cijena je bila dobra, dvije "crvene" po stotinu dinara za komad", prisjećao se Lečić istaknuvši da se poskoci love od marta do oktobra te da poskok nikada ne napada ljude, samo se od njih brani. 


Tagovi

Lov na zmije Poskok Otrovnica Protuotrov Drago Lečić Zmijolovac Lijek Otrov Stjepan Prgomet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.