Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 06.11.2017. 07:00

Zašto nabaviti bar jednog ptičara?

Ptičar je pas kojeg treba imati svako seosko domaćinstvo, a ne samo lovci.

Foto: The pixelman / Pixabay
  • 2.563
  • 86
  • 0

Već i ptice na grani znaju da je pas najvjerniji i najodaniji čovjekov prijatelj. Ali postoje psi koji su i više od toga, a riječ je o ptičarima - psima koje su ljudi pripitomili za lov. Takođe, veoma su pogodni za držanje na farmama i velikim gazdinstvima.

Kada se spomene pas ptičar, prva asocijacija je lov, jer veliki broj lovaca upravo uzgaja pričare i dresira ih kako bi imali pomoć u lovu. Ipak, pored dobrog saveznika u lovu, ptičari se često koriste i kao odlični čuvari domaćinstava. Ova rasa pasa ima ekstremno dobar njuh, a ukoliko osjete opasnost u svom domu, u stanju su satima lajati sve dok se gazda ne pojavi.

Zašto ptičar na selu?

Osim pasa čuvara stoke, svako gazdinstvo u selu bi trebalo imati bar jednog ptičara. Ovi psi su veoma osjetljivi na promjene koje se dešavaju oko vas i zato su odlični pratitelji dok radite na domaćinstvu ili dok obilazite imanje.

Ptičari imaju i tu crtu da zastanu i markiraju kada osjete neku opasnost ili drugu životinju i ne pomeraju se sve dok vlasnik ne dođe vidjeti o čemu je riječ. Kada vidite ptičara u toj pozi, znajte da je nanjušio neku opasnost, a to može na kilometre!

Takođe, ove rase pasa se vrlo brzo uznemire ako vide ili osjete zmiju u blizini, a zahvaljujući tome često vam mogu spasiti život, posebno ako živite u predjelima gdje ima otrovnica. Osim na životinje, burno i nepovjerljivo reagiraju i na nepoznate osobe, najčešće jakim lajanjem, pa se za njih može reći da su odlično čuvari.

Njemački kratkodlaki ptičar (Wilda3 / Pixabay)

Ono što ih još krasi jeste da ne grizu često, ali samo ukoliko su dobro dresirani.

Ptičari su jako vezani za svog vlasnika i ukoliko vam netko pokušava nauditi ili vas napadne, vaš će vas pas ptičar bez razmišljanja braniti. S druge strane, ovdje se ne radi o krvoločnom psu, tako da vaša stoka, pa čak ni pernate životinje, nisu ugrožene od njega.

Ukoliko uzmete ovog psa imat ćete čuvara "3 u 1", jer ima i izuzetan njuh za namirisati tartufe, ali će biti i odličan pomoćnik da što prije nađete neku izgubljenu životinju.

Kako dresirati ptičara?

Kada govorimo o ptičarima, oni su veoma brzi, snalažljivi psi sa jakim i dobrim refleksima. Vrlo su poslušni, te ih je lako dresirati.

Najbolje bi bilo da sa dresurom krenete još od šteneta i da ga naučite na osnovne komande poput: stani, kreni, sjedi, donesi. Bacajte im loptice i štapove uz komandu "donesi". Vremenom će se obučiti i nećete sa njima imati problema u lovu. Savjet je da morate biti smireni dok ga dresirate, jer ptičari ne podnose kazne, niti ciku i viku.

Njega i držanje ptičara

Kratkodlaki ptičari se mogu držati i u kući, jer se ne linjaju. Ali ga možete držati i u kućici ili u boksu, jer su vrlo otporni na hladno vrijeme. Ako im napravite kućicu, zimi je dovoljno da mu stavite staru deku ili slamu. Naravno, ne zaboravite da ih vakcinišete protiv bjesnila i zaraznih bolesti.

Foto: The pixelman / Pixabay


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.