Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački psi
  • 06.09.2018. 18:30

Za šta se koriste aporteri, a za šta jamari ili šunjkavci?

Pročitajte kako da odaberete psa za lov, ovisno o tome na koju divljač krećete. Lovački psi se po namjeni dijele na: jamare, goniče, krvosljednike, ptičare, šunjkavce i retrivere.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 1.489
  • 15
  • 0

Kada lovac krene u lov, podrazumijeva se da bi trebao imati lovačkog psa. Odabir rase pasa radi se prema afinitetima divljači, jer nije isto imati šunjkavca i ići u lov na patke ili imati aportera i sa njim loviti lisice. Svaki dobar i iskusan lovac zna da je izbor dobrog i pravog psa više od pola urađenog posla. A kako ne biste napravili neku grešku, ukoliko tek krećete sa ovih hobijem, pročitajte kako da odaberete psa za lov. Prva i osnovna stvar je podjela rasa pasa, a oni se dijele na: pse jamare, pse goniče, pse krvosljednike, pse ptičare, pse šunjkavce i naravno, neizbježne retrivere.

Goniči

Ono što je karakteristično za goniče, a što mu i sam naziv govori, jeste da se ovi psi koriste u lovištima za pronalaženje divljači. Zato je bitno da pas bude veoma brz i hitar, kako bi što prije pronašao divljač i podigao je sa zemlje. Ovi psi se dresiraju, ali imaju i razvijen instinkt da u pokretu gone divljač. Uz to moraju veoma glasno lajati, kako bi navodili divljač da upadne u zamku lovca, dok on sjedi u zasjedi.  Ovi rasu još nazivaju i zečarom. Ipak, oni nisu samo stvoreni za lov na zečeve, već se koriste i za druge vrste lovine visokog i niskog lova. Ova rasa pasa bi trebala da biti veoma izdržljiva i u dobroj kondiciji, kako bi izdržali čitav dan u lovu.

Ptičari

Svaki pravi ptičar je karakterističan po jako brzom pretraživanju lovišta, ali ujedno mora biti mudar i u brzom pronalaženju određene vrste divljači. Ova rasa pasa se uglavnom koristi pri lovu na pernatu divljač. Ako ih obučavate od šteneta, i na pravilan način, oni se mogu voditi i u lov na drugu divljač. Oni u sebi imaju jednu karakterističnu osobinu, a to je da markiraju divljač čim je ugledaju, te na taj način ukazuju lovcu mjesto na kom se divljač nalazi.  Ono što je posebno važno za ove pse je njihov urođen čvrst stav i stajanje, ali ako se pas ne dresira, često se potpuno izgubi. Ovu karakteristiku najčešće gube psi koji žive u stanovima. Osim markiranja, ptičare je lako dresirati i da aportiraju ulovljenu divljač. Poneke rase ovih pasa prije će donijeti pticu nego divljač prekrivenu dlakom. Dobrom obukom i ovo se može ispraviti.  

Pričari se dijele na engleske i njemačke, a kod nas najčešće se koriste: pointer, bretonski španijel, irski, škotski i engleski seteri, njemački kratkodlaki ptičar i njemački oštrodlaki ptičar.

Retriver
Retriveri su najbolji aporteri (Foto: u_3uh5d1xl)

Jamari

Jamari su poznati po svom lovu na na štetočine, kao i u lovu divljači koja se krije u jamama. Ono što krasi ovu grupu pasa jeste njihov niski rast i veoma jaka i izrazito snažna građa tijela, moraju imati jaku i snažnu njušku i čvrste zube. Ovo je posebno bitno zbog lova i borbe sa lisicama. Ono što karakterizira odličnog jamara jeste situacija da moraju vrlo brzo ući u jamu, gdje se bore sa štetočinom dok je ne istjeraju van. Inače, saznajemo da ih nad zemljom neki lovci koriste i kao goniče, a budući da su veoma pametni, lako nauče i na zapovijed aportiranja.

Iz ove grupe ističu se njemački lovni terijer, jazavičar i fox terijer.

Krvosljednici

Njihov zadatak je da prate trag ranjene divljači, pa su po svojoj namjeni i dobili ime. Ukoliko ih lovci žele voditi u lov, prethodno ih moraju dobro obučiti, kako bi što bolje obavili svoj zadatak. Veoma su korisni u lovu na takozvanu visoku divljač

Predstavnici ove grupe poznati su hanoverski i bavarski krvosljednici.

Šunjkavci

Ova rasa pasa stvorena je za poseban način lova na terenu. Oni, čini se, od svih rasa lovačkih pasa imaju najteži zadatak, a to je da moraju non stop biti u pokretu i trčati. Takođe moraju ostati neprimjetni, pa je vrlo bitno da znaju i da se šunjaju kroz lovišta, maglom prekrivenih i gustim rastinjem. Ovo je rasa pasa koja nikad ne markira divljač, već je podiže i goni.

U ovoj grupi postoji veliki broj rasa, ali se najčešće koriste koker španijeli.

Retriver

Nažalost, rasa za koju se smatra da su samo odlični kućni ljubimci, poslušni i mazni, voljni da budu na povocu. Međutim, nije baš tako. Ono što odlikuje retrivera jeste to da je on odličan aporter, ako ne i najbolji. Njegov zadatak je da ulovljenu divljač ranjenu, pa čak i mrtvu, donese kod lovca, bilo da je hvata iz vode ili sa kopna.

Od svih pet rasa koliko ih je u grupi retrivera, labrador retriver je najbolji radni pas iz te grupe.


Tagovi

Lovački pas Lov Goniči Ptičari Jamari Cunjavci Retriver


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.