Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštenski alat
  • 06.03.2020. 09:00

Za održavanje vrta i voćnjaka potreban vam je dobar alat, ali i dublji džep

 U današnje vrijeme ponuda ručnih poljoprivrednih alatki na tržištu je velika, a internet je preplavljen sajtovima na kojima se prodaje alat. Motika, ašov, lopate, grablje, metle, crijeva za vodu i priključci, samo su dio asortimana koji vam je potreban.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 504
  • 22
  • 0

Ako kojim slučajem posjedujete baštu, vrt ili dvorište, a volite i da se amaterski bavite povrtarstvom i baštovanstvom, sigurno vam je poznato da su ručni alati za obavljanje ovih poslova neophodni u vašem domaćinstvu. 

Kako očistiti, naoštriti i održavati baštenski alat?

U današnje vrijeme ponuda ručnih poljoprivrednih alatki na tržištu je velika, a internet je preplavljen sajtovima na kojima se prodaje alat. Motika, ašov, lopate, grablje, metle, crijeva za vodu i priključci, samo su dio asortimana koji vam je potreban. 

Pripremite se na vrijeme

Cijene su različite, ali preporuka je da kupite ipak one kvalitetnije i izrađene od dobrog materijala. Naoštren ašov ili motika mnogo će vam olakšati kopanje i okopavanje zemljišta, bilo da ga pripremate za sijanje povrća ili za sadnju cvijeća. Ukoliko imate prostrano dvorište, metle i grablje su vam neophodne za sakupljanje suhog lišća ili pokošene trave. 

Šuškavac, salvija, nemesia - zaboravljene kraljice ljetnjih bašča

Ako ste vlasnik male okućnice, trebalo bi da imate bar osnovni cvjećarski alat, poput makaza za orezivanje cvijeća ili voćki. U ovaj alat spadaju još i male grablje, male motike, koje se koriste za održavanje gušćih leja, većih žardinjera i terasa. 

Za sadnju i sjetvu cvijeća možete da kupite ručne sadilice i sijačice za lukovice. Ukoliko želite da imate lijep, zelen i uredan travnjak, bit će vam potrebna mala kosilica, kao i crijevo sa dodatkom za zalijevanje. 

Povedite računa o materijalu od kog je napravljen

Kada kupujete alat, vodite računa o materijalu jer je svaki od njih napravljen od različitih sirovina. Danas na tržištu postoje kovani i limeni ašovi, zatim aluminijske, kaljene i kovane lopate kao i grablje u raznim veličinama. 

Kakve su cijene?

Kako bismo vam olakšali kupovinu, istražili smo koliko košta osnovni alat za manje poljoprivredne poslove. 

U online prodavnicama cijene su manje - više iste ili slične, te kaljena lopata bez držalja je oko 18 KM, kovani ašov je oko 42, a motičica špicasta sa rogom iznosi 23 dok ostale vrsta motičica staju od 15,5 do 30 KM.

Zvjezdasti kultivator je oko 62 KM, a limeni ašov 19,2 KM, žičane metlice za travu koštaju od 12 do 31 KM, a cijena zavisi od veličine i ojačanja. Grablje su između 80 i 93 KM, a aluminijska lopata 41 KM.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Set cvjećarskog alata od plastike je 22 KM dok onaj od aluminija staje oko 43 KM. Makaze za sječenje žive ograde i voćki su od 62 do 93 KM dok su ručne makaze za branje grožđa od 36 do 39 KM. Vlagomjer je oko 100 KM, a motika sa drškom oko 117 KM. Plastična prskalica za travnjak je 49 KM.

Ukoliko volite povrtarstvo i želite da imate bjeli i crnu luk za kućnu upotrebu, ručna sijalica za ove dvije vrste luka je oko 186 KM. Ručna grtalica namjenjena za pravljenje brazde za sijanje, luka, paprike, salate, sitnog sjemena, peršina i mrkve je 20 KM. Ručni kultivator je 102 KM dok se cijena ručnog frezera kreće između 42 i 60 KM.

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Ukoliko vam se ove cijene čine previsoke, potreban alat možete da potražite i na sajtovima polovne robe; mašina, alata i drugih predmeta, na kojima su cijene pojedinih komada i duplo jeftinije od cijene novih.


Tagovi

Baštenski alat Priprema alata Alat za baštu Voćarske makaze Cvjećarski alat Motika Ašov Lopata Cijene alata


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]