Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobičan hobi
  • 22.07.2017. 08:00

Vojislav renovirao traktor za paradiranje selima

Vojislav Laloš iz Gornje Jurkovice, potkozarskog sela kod Gradiške, rekonstruisao je stari traktor kojim posjećuje sela, zborove, utakmice, pa čak i svadbe.

  • 3.283
  • 270
  • 0

Na traktoru marke "Deutz" proizvedenom u Kelnu prije 61 godinu penzioner Vojislav Laloš gotovo svakodnevno obilazi sela pod Kozarom i po Lijevče polju. Obilazi zborove, čak i na svadbe ide traktorom, prevozi komšije, ide na utakmice. Vojislav je traktoru dao novi sjaj, detaljno mu je pregledao i preuredio motor i mijenjač, prefarbao ga najskupljom bojom, pritegao sve zavrtnje. Iako radno sposoban, traktor mu niti ore niti vuče drva, već služi samo za prijevoz.

"Moj traktor je samo šest godina mlađi od mene. Osjećamo se daleko mlađe. Odveze me svagdje, ponajčešće na zborove i utakmice. I tako od proljeća do jeseni. Nastavljamo i kad krenu kiše i snijegovi, samo što tad namontiram kabinu", kaže Vojislav.

U mladosti volio Mercedese, a sada traktore

Laloš je njemački penzioner. Kaže da je dok je radio vozio skupocjene automobile, ali zbog brzog životnog tempa malo je čega vidio.

"Radio sam u Njemačkoj od 1971. godine. Tamo sam zaradio penziju, vratio sam se u moju Jurkovicu. Prošao sam mnogo svijeta, mnogo država, ali osjećam da sam zapostavio moj zavičaj. Zato polako vozeći traktor razgledam krajolik, ljude, njive, kuće, sve što me zanima”, kaže uvijek nasmijani Vojislav.

Ovaj neobični penzioner - traktorista kaže da se u djetinjstvu mnogo namučio te da mu nije bio lak život ni u pečalbi. Radio je teške poljoprivredne poslove oko stoke, đita, oranja, pa čak i utovar i istovar drveća u šumi.

"U mladosti sam vodio volove za jaram i orao njive, vozio sijeno i druge terete. Ovaj traktor je takođe pregazio mnogo blata, njiva, uzorao hiljade dunuma, prevezao vagone drveta, kamena, svega... Vrijeme je da obojica malo odahnemo", šeretski priznaje Vojislav Laloš.

Lalošev traktor bio je u sjenjaku u Njemačkoj zatrpan starim alatkama. U njegovom sjedalu kokoške su nosile jaja i legle piliće. Bio je zaboravljen godinama. A onda se posrećilo i Vojislavu i traktoru.

"Udahnuo sam mu novi život, sve zamijenio, uradio generalku. Sada je kao nov. Gume sam dopremio iz Njemačke, vidite kako su čiste i uredne, u blato nisu zagazile", hvali Vojislav svoj stari traktor.

Traktor mu bila velika želja u djetinjstvu

Zanimljivo je da je Vojislav odmalena priželjkivao da vozi traktor. Nije, kao njegovi vršnjaci, zamišljao avione i kamione, već pravi zeleni traktor. Želja mu se ispunila u sedmoj deceniji života.

"Bili smo siromašni, svagdje smo išli pješice. Kao dijete sam bio presrećan kada me neko do škole poveze zaprežnim kolima. Sanjao sam da jednog dana vozim traktor. Vozio sam skupocijena kola, uglavnom Mercedese, ali ovaj traktor mi je miliji od najnovije mečke", kaže penzioner Vojislav Laloš, koji zajedno sa svojim traktorom proživljava drugu mladost.


Fotoprilog


Tagovi

Deutz Traktor Vojislav Laloš Traktorista


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas