Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj papagaja
  • 31.01.2019. 08:00

Uzgajivač Stefan Švabić svakih 45 minuta hrani ptiće papagaja

Potražnja za papagajima je zaista velika i od toga danas mogu da živim, kaže Stefan Švabić, mladi uzgajivač koji papagaje obožava od malih nogu.

Foto: Biljana Nenković
  • 491
  • 23
  • 0

Odgovor na pitanje - tko je spreman da ustaje na 45 minuta da bi goludžrave ptiće papagaja, koji još nisu progledali, hranio špricom i to onom sa jednomilimetarskim otvorom je - Stefan Švabić iz sela Čepure kod Paraćina, u susjednoj Srbiji. On je apsolvent prava koji se sa ljubavlju prema ovim pticama, izgleda, rodio. Još u djetinjstvu, umjesto igračaka birao je baš ove ptice. Novac od školske užine štedio da kupi još koji primjerak, a sa jednog vašara nije htio da se vrati dok mu roditelji, umjesto jednog, nisu kupili sva četiri preostala papagaja.

Ptičje jaslice i obdanište - cjelodnevna obaveza

Kaže da su se roditelji jedno vrijeme borili protiv ove njegove ljubavi i na kraju "digli ruke". Na svu sreću. Tako su se na njihovo imanje u Pomoravlju trajno uselile egzotične ptice, a on je sam, kao desetogodišnjak, vario kaveze. Objašnjava kako uzgaja papagaje kad se izlegu:

"Prvo ih premještam u inkubatore. Imam posebnu prostoriju za to, gdje su mi ujedno i kavezi za mladunce stare mjesec - dva. Njihovo odgajanje od prvog dana je zahtjevno. Jedina opcija je da se hrane špricom. Baš mali papagaji jedu bukvalno na 45 minuta. I danju i noću. To znači da 24 sata imam obaveze oko njih".

Stefan Švabić ptice hrani plodovima Pomoravlja

Napominje da je veoma važno mladuncima obezbjediti hranu koja u sebi sadrži dovoljno hranjivih materija, vitamina, soli, minerala, vode, oligoelemenata. Nedostatak bilo koje pobrojane stavke imaće teže ili lakše posljedice po njihovo zdravlje. Sve nutricionističke savjete za ishranu tek izleglih ptica pronašao je uglavnom u stranoj literaturi, ali na svu sreću većinu namirnica za "ptičije obdanište" ima na imanju na kome živi sa svojom porodicom.

Stefan
Stefan je od malena zavoleo papagaje

"Pravim kaše od voća i povrća sa našeg podneblja, u kombinaciji sa klijavim sjemenom. Podrazumijeva se da hrana mora da bude svježa, a pribor čist. Ove ptice više nego druge vole kontakt sa uzgajivačima, odnosno pažnju. Potrebno je poštovati satnicu, jer vole da jedu u isto vrijeme. Već tri godine uzgajam 'bebe' papagaja, a ponekad ih imam i po 60 u isto vrijeme. Ali ja papagaje toliko volim, da mi zaista nije teško. Proizvodimo hranu na imanju za sopstvene potrebe, pa tako ima i za papagaje. I dobar dio zrnaste hrane je sa naših njiva", dodaje Stefan.

Potražnja dobra - izvoz koče propisi

Nekome bi to bila nezamisliva obaveza, ali Stefanova priča ima dobar obrt. Ispostavilo se da od te ljubavi može da se živi, te je on Novi Sad, gdje je studirao pravo, zamjenio svojim selom na kome će i ostati. Od prva četiri papagaja došao je do ozbiljnog uzgajivača.

"Potražnja za papagajima je zaista velika i od toga danas mogu da živim. Imam 15 vrsta papagaja. Trenutno je 100 ptica u kavezima, koje žive na svojih 200 kvadrata. Kada dostignu zrelost, otprilike sa četiri godine, papagaji biraju svog saputnika i tada dobijaju svoj kavez", kaže Stefan.

U njegovim kavezima baškari se nekoliko rasa papagaja iz porodice aleksandar, zatim braunouhi, senegalski, žako, are, albe, kakadu. Njihova cijena varira od 80 do 2.000 evra u zavisnosti od rase, uzrasta, ljepote. Velika je potražnja i iz inostranstva, ali zbog nedorečenih pravnih propisa uzgajivačima iz Srbije su vezane ruke.


Tagovi

Papagaji Uzgajivač papagaja Hranjenje ptica Kavezi Kakadu Alba Stefan Švabić Paraćin Plodovi Pomoravlja


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]