• Uzgoj naranče
  • 25.12.2017. 07:00

Uspješan uzgoj naranče u kućnom ambijentu

Mogućnost nabavke ove dragocjene voćne vrste je potpuno pristupačna, ali za one koji žele da proizvedu vlastitu naranču u strogo kontrolisanim uvjetima, bez sumnje u razinu rezidua zaštitinih sredstava, mogu se upustiti u zanimljivu avanturu uzgoja koristeći sjemenke (koštice) kupljenih plodova kao polaznu osnovu

Foto: Pixabay/pixel
  • 1.675
  • 101
  • 0

Dolaskom zimskih temepartura ljudski organizam je izložen potencijalnim napadima prehlade i gripe te se preporučuje povećani unos vitamina C, u cilju jačanja auto-imunog sistema organizma. Jedan od kvalitenijih izvora vitamina C u zimskim mjesecima je naranča, sa koncentracijom pomenutog vitamina od 53 mg/100 g.

Mogućnost nabavke ove dragocjene voćne vrste je potpuno pristupačna, ali za one koji žele da proizvedu vlastitu naranču u strogo kontrolisanim uvjetima, bez sumnje u razinu rezidua zaštitinih sredstava, mogu se upustiti u zanimljivu avanturu uzgoja koristeći sjemenke (koštice) kupljenih plodova kao polaznu osnovu.

Naklijavanje sjemena

Postupak proizvodnje naranče započinje izdvajanjem kvalitetnih i razvijenih sjemenki iz konzumiranih plodova, uz obavezu spiranja (uklanjanja) svih primjesa na izdvojenim sjemenkama. Izdvojene sjemenke je neophodno prosušiti, nakon čega se provodi postupak naklijavanja. Razlog provođenja naklijevanja se bazira na činjenici da se ovom metodom kreiraju bolji uvjeti za aktivaciju sjemena, što u konačnici rezultira ubrzanom nicanju.

Postupak naklijavanja se obavlja koristeći ubrus papir koji se postavlja na dno PVC posude, te se isti blago navlaži. Potom se vrši postavljanje sjemenki vodeći računa o pravilnom rasporedu (onemogućiti međusobni kontakt), te se potom sjemenke prekrivaju sa dodatnim slojem ubrus papira kojeg je također potrebno navlažiti. PVC posuda u kojoj se vrši naklijavanje se zatvara koristeći poklopac ili se prekriva uz pomoc prozirne folije.

Na ovaj način se stvara modifikovana atmosfera koja generira proces bubrenja sjemenki, što dovodi do bržeg izlaska klicinog korjenčića. Posudu sa sjemenkama je neophodno držati na toplom i svjetlom mjestu.

Formiranje klicinog korjenčića

Njega sjemenki koje se naklijavaju ogleda se u redovnom održavanju vlažnosti i blagovremenom prozračivanju. U preporučenim uvjetima, klicin korjenčić se formira za 3-4 sedmice, nakon čega se vrši sjetva u prethodno pripremljene mini saksije ili pvc čaše kojim je neophodno perforirati dno, zbog oticanja suvišne vode.

Saksije se pune najčešće tresetom, a u pravilno pripremljene saksije se prave mini udubljenja koristeći štapić u cilju kreiranja sjetvenog mjesta za isklijale sjemenke. Veoma je važno da sjeme ne dospije na veću dubinu, jer se time stvaraju nepovoljni uvjeti za sjeme, tj. nicanje je znatno otežano. U ovoj fazi od presudnog značaja je izloženost svjetlosti i redovno zalivanje.

Nakon što iznikle biljkice formiraju prvi par listova, poželjno je izvršiti presađivanje u saksije većih zapremina, kako bi biljci omogućili više vegetacionog prostora za intezivniji rast. U cilju stimulacije rasta novoformiranih biljaka naranče, potrebno je vršiti redovno prihranjivanje specijalnim gnojivima za agrume.

Kalemljenje biljaka

Razmnožavanje biljaka iz sjemena se karakterizira nedostatkom u vidu dužeg vremenskog perioda koji je potreban biljkama za ulazak u fazu plodonošenja. Zbog toga je poželjno izvršiti oplemenjivanje biljaka, tj.izvršiti kalemljenje biljaka. Kalemljenje predstavlja spajanje podloge i plemke biološki srodnih biljnih vrsta, koje se ovom metodom pretvaraju u jedinku sa osobinama sorte koju predstavlja plemka pri kalemljenju.

Glavna prednost kalemljenja se ogleda u skraćivanju vremenskog perioda do ulaska biljaka u fazu plodonošenja kao i dobijanju plodova boljih kvalitativnih osobina. Ukoliko se ne izvrši kalemljenje, biljka primarno emituje samo vegetativni rast bez formiranja cvjetova, što se uklapa u koncept postizanja dekorativnog efekta. Sa kalemljenjem, vaše dekorativne biljke pretvoriti ćete u plodne mini biljkice, koji će stvarati izvjestan broj plodova veoma brzo nakon pomenutog vida oplemenjivanja.

Način kalemljenja

Najjednostavnjiji tip kalemljenja za sve agrume je okuliranje. Izvodi se na način da se na podlozi u prizemnom djelu koristeći kalemarski nož, napravi urez na kori u obliku slova T. Potom se vrši izdvajanje pupoljka plemenite sorte sa plemke koja je uzeta u fazi mirovanja vegetacije. Važno je naglasiti da odaberete plemku (grančicu) od sorte čiji plodovi zadovoljavaju vaše afinitete, obzirom da će kalemljenjem doći do vjernog prenosa osobina na novoformiranu biljku.

Po izdvajanju pupoljka, vrši se umetanje istog u prethodno napravljeni urez na podlozi, vodeći računa da pupoljak kvalitetno nalegne na podlogu. U cilju fiksacije spojnog mjesta i sprečavanja negativnog uticaja vanjskih faktora, spojno mjesto se obmotava kalemarskim trakama uz obavezu ostavljanja slobodnog prostora u vršnom dijelu umetnutog pupoljka u cilju neometanog rasta pri prijamu. Nakon što dođe do prijama, podlogu je neophodno skratiti neposredno iznad spojnog mjesta.

U zimskim mjesecima biljku staviti na zaštićeno mjesto

Na ovaj način se dobija biljka koja plijeni izgledom u estetskom domenu tokom cjele godine, uz to kalemljeni agrumi veoma brzo formiraju cvjetove koji će u konačnici rezultirati plodovima posebne kvalitete.

Obzirom da ova biljka potiče iz toplih regiona, veoma je važno biljku u zimskim mjesecima pozicionirati na osvjetljenim i zaštićenim mjestima (zastakljenji balkoni, prozori), gdje prevladava temperaturni interval 10-15°C. U suprotnom dolazi do stagnacije razvoja biljke koji se najčešće manifestuje opadanjem listova.

Uz minimalnu njegu u kućnom ambijentu, moguće je spojiti ugodno sa korisnim u uzgoju naranče upravo na prethodno opisan način.

Foto: Pixabay/pixel2013


Tagovi

Uzgoj naranče Kalemljenje Okuliranje Sjeme naranče


Autor

Dženan Džafo

Više [+]

Dženan je magistar poljoprivrede, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Vareš te se samostalno bavi proizvodnjom jagodičastog i jabučastog voća.