Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje vrta
  • 25.03.2021. 09:45
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Posušje

Uređenje vrtova: Inovativna ponuda, sve više tražena na našem tržištu?

Kameni oblutci su također jedna od opcija i to veoma popularni, a neizbježno je i vertikuliranje travnjaka odnosno njegovo prozračivanje.

Foto: Depositphotos/oocoskun
  • 1.831
  • 226
  • 0

Kristijan Dadić iz Posušja proveo je dosta vremena radeći s ocem u Njemačkoj na poslovima uređivanja vrtova i okućnica te je pokušao isti prenijeti u Hercegovinu. Pokrenuo je projekt "Uređenje vrtova Posušje" i kako sam kaže, ide mu i više nego dobro, čak toliko da bi u skoro vrijeme mogao potražiti pomoć u radovima sređivanja i održavanja vrtova, travnjaka i okućnica.

"Zanimalo me kolika će biti potražnja za ovom vrstom usluge i čim sam krenuo, odjek je bio i više nego dobar. Zapravo, društvene mreže su dosta zaslužne pošto se preko njih lako predstaviti a onda svoje odradi i sistem širenja glasa, od osobe do osobe", kaže nam i dodaje kako je aranžiranje okoliša oko kuća i zgrada prilagođeno platežnoj moći našeg podneblja dok je na zapadu ono izrazito skuplje.

Obujam posla sve više rastao

Isprva je pribavljao materijal koji mu je potreban kod poljoprivrednih apoteka, ali je obujam posla i ponuda tih kuća zahtijevao da sam preko drugih kanala obezbijedi sirovine neophodne za rad. A u ponudi se nalaze usluge uređenja, održavanja i planiranja okućnica i zelenih površina i to na svakodnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili sezonskoj razini.

Interes za uređivanjem je velik (Foto: K. Dadić)

Isto tako, on svoje usluge nudi kao dio dogovora s klijentom koji je posljedica razgovora i planiranja. "Meni je prije svega cilj savjetovati ljude koji žele uređenje dvorišta. I oni su uključeni u taj proces a onda razgovorom dokučimo do čega je stalo nekome tko želi promjenu ili osvježenje u prostoru u kojem voli provoditi vrijeme", sasvim logično ističe i naglašava da ljudi nisu ni svjesni kako se sve dvorište može, recimo to tako, srediti, koje sve mogućnosti postoje.

Mogućnosti uređenja su brojne

Postavljanje dekorativne kore oko japanske trešnje samo je jedan primjer aktivnosti koje Dadić nudi. Kameni oblutci su također jedna od opcija i to veoma popularni, a neizbježno je i vertikuliranje travnjaka odnosno njegovo prozračivanje. To je proces u kojem mu se pomaže da dobije više zraka i očisti ga se od nečistoća tipa odumrle trave, lišća, i drugih nametnika koji otežavaju rast.

Travnjak se obavezno treba vertikulirati 

"Travna površina bez vertikuliranja nije ono pravo. Čistimo je, prozračujemo i dobiva više svjetlosti", o ovoj aktivnosti nam priča sugovornik koji upravo proljeće izdvaja kao idealno vrijeme za ovu radnju.

Za sada je velika većina obaveza oko uređivanja zastupljena kod privatnih kuća uz nekoliko zgrada iz kojih su se stanari dogovorili za uređenje okoliša oko njih, no, inovativnost samoga pokretača pomenute ideje, iskustvo koje je stekao vani i želja za donošenjem nečega novoga na naše tržište, jamče da će se priča o ovom projektu pročuti.


Fotoprilog


Tagovi

Uređenje vrtova Vertikuliranje travnjaka Dekorativna kora Kameni oblutci Poljoprivredne apoteke Kristijan Dadić Inovativnost


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.