Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šparoge
  • 13.05.2024. 07:30

Ukiseljene ili fermentirane šparoge - evo recepta

Sezona im traje još neko vrijeme, no da bismo u njima uživali cijele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom

Foto: Depositphoto/wollertz
  • 55
  • 55
  • 0

Sezona je šparoga i treba iskoristiti njihovu dobrobit jer su izvor folne kiseline, vitamina B skupine, C i A vitamina.

Pune su vlakana zbog čega poboljšavaju zdravlje probavnog sistema. Sadrže inulin, posebnu vrstu ugljikohidrata kojega razgrađuju bakterije debelog crijeva te tako pozitivno djeluju na probavu. Imaju i diuretička svojstva. Dobar su izvor mangana, minerala u tragovima, ali i željeza.

Istovremeno su siromašne kalorijama. 

U našim se krajevima najčešće koriste zelene koje su blagog okusa. Beru se od marta do jula. 

No, da bismo u njima uživali cijele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom. 

Ukiseljene šparoge 

Potrebno vam je 2,5 kg šparoga, 1 srednji crveni luk, 2 češnja bijelog luka, 4-5 manjih chilli papričica, 2,5 šalice jabučnog ocata, 1,5 šoljica vode, 4 kašike šećera, 2 kašičice soli, po želji kim, biber, sjeme gorušice. 

Šparoge operite i odrežite donje žilave dijelove. Luk narežite na komade, bijeli luk zgnječite. U teglu slažite luk, bijeli luk, papričice i šparoge, tako da su stisnute jedna uz drugu. U posudu ulijte ocat, vodu, šećer, sol, začine te kuhajte 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi te prelijte šparoge, luk, bijeli luk i papričice. 

Dobro zatvorite poklopcem te stavite u veću posudu u kojoj je nivo vode do 3/4 tegle. Pazite da se tegle ne dodiruju, a ispod njih možete staviti i krpu. Kuhajte u ovoj vodenoj pari 20-ak minuta.

Ugasite vatru i ostavite u vodi dok se sve ne ohladi. Za konzumaciju su spremne za oko 10-ak dana. Čuvajte na mračnom i hladnom mjestu. 

Fermentirane šparoge 

Fermentirane šparoge izvrstan su izvor probiotika. Priprema je vrlo jednostavna. Operite ih i narežite kao u prethodnom receptu. Također možete koristiti crveni i bijeli luk, začine, lovorov list, svježe začinsko bilje. 

Izvažite povrće jer će vam na tu količinu trebati 2 posto soli. Poslažite sve u teglu. Sol otopite u vodi koje mora biti toliko da sadržaj tegle bude prekriven barem dva centimetra. Pritisnite plastičnom rešetkom za zimnicu te na nju stavite uteg ili teglu napunjenu vodom i sl. Bolje je koristiti veću teglu. 

Posudu dobro zatvorite i stavite na toplo mjesto, na oko 25°C. Dva puta dnevno vrlo kratko otvorite teglu, tek toliko da izađu plinovi te odmah zatvorite.

Kakvo tlo i njegu vole zelene šparoge?

Nakon dvije do tri sedmice, ovisno o temperaturi, moći ćete ga konzumirati. Da bi izdržao duže vrijeme, čuvajte ga na hladnom kako bi zaustavili ili barem usporili fermentaciju. 


Tagovi

Zimnica od šparoga Recept Ukiseljene šparoge Fermentirane šparoge Sastojci Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.