Sezona im traje još neko vrijeme, no da bismo u njima uživali cijele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom
Sezona je šparoga i treba iskoristiti njihovu dobrobit jer su izvor folne kiseline, vitamina B skupine, C i A vitamina.
Pune su vlakana zbog čega poboljšavaju zdravlje probavnog sistema. Sadrže inulin, posebnu vrstu ugljikohidrata kojega razgrađuju bakterije debelog crijeva te tako pozitivno djeluju na probavu. Imaju i diuretička svojstva. Dobar su izvor mangana, minerala u tragovima, ali i željeza.
Istovremeno su siromašne kalorijama.
U našim se krajevima najčešće koriste zelene koje su blagog okusa. Beru se od marta do jula.
No, da bismo u njima uživali cijele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom.
Potrebno vam je 2,5 kg šparoga, 1 srednji crveni luk, 2 češnja bijelog luka, 4-5 manjih chilli papričica, 2,5 šalice jabučnog ocata, 1,5 šoljica vode, 4 kašike šećera, 2 kašičice soli, po želji kim, biber, sjeme gorušice.
Šparoge operite i odrežite donje žilave dijelove. Luk narežite na komade, bijeli luk zgnječite. U teglu slažite luk, bijeli luk, papričice i šparoge, tako da su stisnute jedna uz drugu. U posudu ulijte ocat, vodu, šećer, sol, začine te kuhajte 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi te prelijte šparoge, luk, bijeli luk i papričice.
Dobro zatvorite poklopcem te stavite u veću posudu u kojoj je nivo vode do 3/4 tegle. Pazite da se tegle ne dodiruju, a ispod njih možete staviti i krpu. Kuhajte u ovoj vodenoj pari 20-ak minuta.
Ugasite vatru i ostavite u vodi dok se sve ne ohladi. Za konzumaciju su spremne za oko 10-ak dana. Čuvajte na mračnom i hladnom mjestu.
Fermentirane šparoge izvrstan su izvor probiotika. Priprema je vrlo jednostavna. Operite ih i narežite kao u prethodnom receptu. Također možete koristiti crveni i bijeli luk, začine, lovorov list, svježe začinsko bilje.
Izvažite povrće jer će vam na tu količinu trebati 2 posto soli. Poslažite sve u teglu. Sol otopite u vodi koje mora biti toliko da sadržaj tegle bude prekriven barem dva centimetra. Pritisnite plastičnom rešetkom za zimnicu te na nju stavite uteg ili teglu napunjenu vodom i sl. Bolje je koristiti veću teglu.
Posudu dobro zatvorite i stavite na toplo mjesto, na oko 25°C. Dva puta dnevno vrlo kratko otvorite teglu, tek toliko da izađu plinovi te odmah zatvorite.
Nakon dvije do tri sedmice, ovisno o temperaturi, moći ćete ga konzumirati. Da bi izdržao duže vrijeme, čuvajte ga na hladnom kako bi zaustavili ili barem usporili fermentaciju.
Tagovi
Autorica