• Uzgoj limuna
  • 08.10.2020. 09:35

U uzgoju limuna najvažnija su hranjiva, ali koja?

Osnovna stvar koje se pridržavaju više od četiri decenije koliko uzgajaju limunove, to je da biljka mora imati odgovarajuću hranu za sve vrijeme postojanja. U daljem tekstu saznajete i koju.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 2.521
  • 619
  • 0

Ružica i Vidoje Jović važe za najiskusnije i najbolje uzgajivače limuna u susjednoj Srbiji i zbog toga u njihovo domaćinstvo vrlo često svraćaju svi oni koji žele početi gajiti ovo drvo ili ga već imaju.

Kažu da ih ljudi pitaju za različite stvari u vezi sa uzgojem, poput toga kada je najbolje vrijeme za sadnju, kada ga s jeseni treba unijeti u zatvorenu prostoriju, na kojoj temperaturi preko zime čuvati stabla. Ipak kada govore o uzgoju, niko nikada ne spominje da se ta biljka mora odgovarajuće hraniti kako bi dobro napredovala i imala stabilan rod. 

Kako odnjegovati sadnice južnog voća?

"Osnovna stvar koje se mi pridržavamo sve ove 44 godine koliko ga uzgajamo, to je da biljka mora imati ozbiljnu prehranu za sve vrijeme postojanja. To je humus. Čovjek bez hrane ne može raditi, isto tako limun bez humusa ne može napredovati i rađati plodove", istakao je Jović.

Kod presađivanja skratite žile korjena

Prema njegovim riječima, voćka traži najmanje jednom u dvije godine novu "porciju" humusa.

"Manje s proljeća svake godine presađujemo u saksiju za dva centimetara veću, s tim što postojeći korjen ništa ne diramo. Velike limunove, koji su u najvećim posudama, najprije nedjelju dana ne zalijevamo da bi korjen lakši izvukli iz nje, a potom im oštrom sikiricom skratimo žile za pet, šest centimetara bočno i sedam do deset centimetara sa dna", kaže naš sagovornik i dodaje da ih sa tako smanjenim korjenom vraćaju u saksiju u koju su stavili na dno malo oblih kamenčića, a potom humus pomiješan sa pjeskom i stajskim đubrivom.

Kako uzgojiti limun iz sjemena?

Vrlo brzo nakon presađivanja, na biljci se vidi razlika u izgledu i cvjetanju. Postaju zelenije, a pojavljuju se i novi pupoljci i cvjetovi.

"Plod izvlači dosta hranjiva, a kad ih nema dovoljno limun odbacuje one plodove koje ne može hraniti. Svakako uvijek ima više cvjetova nego što može ishraniti, zato uvjek odbaci dio roda kada voće dostigne dužinu od pet, šest milimetara."

Zimsko zalijevanje na 15 dana

Jović je istakao da je veoma važno da ima dovoljno vode tokom čitave vegetacije, naročito u ljetnim mjesecima.

"Tokom ljeta, kada temperature dostižu i 35 stupnjeva, na zemljište sadnica u velikim saksijama sipamo po pet litara vode i oni to popiju tokom jednog dana i noći. Ukoliko ih i jedan dan ne zalijemo, već sutradan je plod mekan jer stablo crpi svu vlagu. Tokom zimskih mjeseci zalijevamo ih na petnaestak dana i to velike sa litar, dva vode, a malim stablima sipamo po pola litra", objašnjava uzgajivač.

Listovi stradaju na temperaturi oko nule

Kako kaže, citrus na jesen mora unijeti u zatvorenu prostoriju jer ne podnosi mrazeve i nisku temperaturu. Ona idealna tokom zimskih mjeseci je od 12 do 15 stepeni, mada dobro podnosi i niže, ali svakako ne niže od tri, četiri stepena.

Zašto limun odbacuje lišće?

"Listovi stradaju na temperaturi oko nule i minus jedan, a kad je ona niža od -10 strada cijelo stablo. Limun ne voli ni pretople prostorije. Kada je temperatura unutra tokom zime dvadesetak stepeni, na proljeće mu opadne svo lišće, ostanu samo plodovi. Novo lišće, ponovo izraste poslije nekog vremena, ali to nije dobro, tako mu se smanjuje snaga i umanjuje rod."

Kako užiliti nove sadnice?

Njegova supruga kazala je da oni biljke iznose iz takozvane "limun sobe" sredinom aprila i tada se kreće sa pripremama za užiljavanje novih sadnica.

"Granama koje imaju obim oko jednog centimetra, zasiječem i ogulim koru u dužini od dva centimetra. Taj dio ostaje na drvetu, ali u njega navlačim plastiču čašu sa humusom. Poslije dva, do tri mjeseca ona je puna žila i granu odsjecam, a novu biljku sadim u saksiju. Vrlo je bitno da se čaša sa humusom zalijeva sve vrijeme dok je na grani", izjavila je Jovićeva.

Rezidba limuna u posudi - kada je najbolje vrijeme?

Kako je dodala, svih ovih godina koliko uzgajaju limunove nikada ih nisu prskali hemijskim preparatima, a samo su jedan ove godine prihranili sredstvom kupljenim u prodavnici.

"Dogodi se da se na lišću tokom zimskih mjeseci pojave vaši, ali ih uklanjamo vlažnom spužvom. Svo ovo vrijeme koliko ih imamo, prihranjivali smo samo dodavanjem novog humusa, a prvi put smo ove sezone jednom stablu koje je imalo veoma svjetlo lišće dodali malo tekućeg đubriva za citruse. Učinili smo to po nagovoru prijatelja i pokazalo se kao dobro, međutim namjeravamo i ubuduće za prihranu koristiti isključivo humus."

Sadnice prodaju, ali ne i plodove

Za ove proizvođače, uzgajanje limuna predstavlja izuzetno zadovoljstvo i razonodu u penzionerskim danima. Uživaju u pogledu na svoje dvorište ispunjeno više desetinama stabala. Plodove ne prodaju već koriste za sopstvene potrebe i poklanjaju rođacima i prijateljima dok sadnice prodaju po cijeni od 24 do 32 KM.

Jovići u svom dvorištu imaju više desetina stabala

Rado se prisjećaju vremena kada su na poklon dobili prve četiri sadnice limuna i krenuli sa njihovom proizvodnjom. Bilo je to u Đevđeliji 1976. godine, kada su se poslije šest godina provedenih na radu u servisu Elektronske industrije u tom gradu vraćali nazad kući. Dvije, od četiri dobijene stabljike i dalje pažljivo čuvaju i srećom one ničim ne pokazuju da su već u ozbiljnim godinama.

Autor teksta: Biljana Ljubisavljević


Tagovi

Uzgoj limuna Humus Prihrana Hrana za biljke Presađivanje Sadnice Užiljavanje sadnica Stajsko đubrivo