Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzdignute leje
  • 15.08.2018. 08:00

Tri laka načina da uzdignete leje za uzgoj biljaka

Uzdignute leje vam omogućavaju potpunu kontrolu, a tako i mogućnost da stvorite savršeno okruženje za svoje biljke.

Foto: Good Housekeeping
  • 3.336
  • 220
  • 0

Ukoliko ste povrtar početnik ili već imate iskustva, ali niste zadovoljni kvalitetom zemlje, pravo je vrijeme da isprobate uzgoj na uzdignutim lejama (raised garden bed). Radi se o bašticama koje se uzdižu nad površinom i u kojima se nalazi zemlja. Omogućavaju vam potpunu kontrolu, te na taj način možete stvoriti savršeno okruženje za svoje biljke. Također, s obzirom na to da se zemlja unutar leja brže zagrijava u proljeće, vegetacija traje duže.

Odredite dimenziju leja

Ne postoje dimenzije koje su unaprijed utvrđene. Možete napraviti male, metar sa metar za uzgoj nekoliko biljaka, kao i mnogo veće, u kojima ćete uzgajati povrće za cijelu obitelj. Savjet je da ne budu široke više od metar i 20 cm, kako ne biste morali gaziti zemlju prilikom plijevljenja ili berbe. Važno je da budu od 20 cm do 30 cm duboke, kako bi korijen imao mjesta da se pravilno razvija. 

Tri jednostavna modela uzdignutih leja

Od jednostavnih, održivih struktura, do elegantnih i skupih - nudi se lepeza leja koje možete napraviti. Postoje već i gotove, koje možete kupiti. Međutim, ako vam više odgovara "uradi sam" stil, Bonnie Plants predlaže tri laka rješenja.

Najpopularniji model - drveni okvir

Postoji razlog zašto je drvo toliko popularno u izgradnji uzdignutih leja - izdrživo je, lako za sastavljanje i jeftino. Možete koristiti cedar ili hrast, koji će omogućiti da leja bude postojana godinama. Da biste napravili otprilike metar sa metar leju, potrebno je isječi dvije daske dimenzija oko 200 x 5 x 30 cm na pola dužine. Pričvrstite ih šarafima, kako biste napravili okvir. Izaberite sunčano mjesto, izravnajte tlo gdje ćete postaviti okvir i postavite na dno nekoliko slojeva novina ili kartona. Potom dodajte zemlju, a prijedlog je da bude obogaćena organskim materijama. 

Ultra izdrživ model sa betonskim blokovima

Za još jednostavnije i jeftinije rješenje, razmislite o betonskim blokovima. Napravite kvadrat, tako što ćete koristiti tri bloka, dužine od 40 cm, sa svake strane, čije će otvorene strane biti usmjerene prema gore. Ukoliko želite višu leju, dodajte još jedan red blokova. Ponovite sve sa novinama, kartonom ili čak tkaninom i dodajte zemlju.

Super brza uzdignuta leja - bale slame

Ukoliko se odlučite za bale, vaša leja će biti gotova za tren! Ovo je odličan izbor ako tek testirate ovaj način uzgoja. Ako želite, na primjer, metar sa dva metra leju, iskoristite dvije bale po dužini i jednu po širini. Ponovite sve kao u prethodnim primjerima.

Koliko vam je zemlje potrebno?

Da biste znali koliko zemlje da dodate u leje, jednostavno pomnožite dužinu, širinu i visinu. Tako ćete dobiti kubne centimetre ili metre, ovisno o dimenzija ma vaše leje. Ne zaboravite prihraniti  i štititi biljke, kao i obično!


Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Uzdignute leje Bašta Drvene leje Blokovi Uzgoj povrća u slami


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer