Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travnjak
  • 28.10.2017. 11:00

Travnjak traži njegu i u jesen

U jesen se preporučuje travnjaku dodavati gnojivo sa izraženim sadržajem fosfora i kalijuma (NPK 7-20-30, NPK 8-16-24), te redovno uklanjanje opalog lišća i polodova kako travnjak ne bi propadao.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 792
  • 30
  • 0

Iako je optimalan rok za sjetvu i zasnivanje novog travnjaka ili čak dosijavanje već postojećeg prekoračen, pojedini se usude još zasijati isti. Ljeto je bilo sušno i sa ekstremnim temperaturama, travnjaci su na mnogim mjestima stradali iako su zalijevani.

Sa vlažnim vremenom i nižim temperaturama neki travnjaci su se uspjeli povratiti i regenerisati. Nastale oaze (gole površine) od suše su se dosijavale, a ponegdje su se iznova zasnivali travnjaci.

Sjetva travnjaka

Sa 1 kg sjemena može se zasijati oko 50 m2. Potrebno je besprijekorno pripremiti zemljište, a to podrazumijeva usitnjavanje i ravnanje zemljišta. Sjeme se može sijati iz ruke tad se preporučuje dodati malo pijeska da bi se što ravnomjernije obavila sjetva, za to postoje i razne ručne sijačice ( sl. 2).

Nakon sijanja potrebno je sjeme malo zagrnuti grabljama ili poravnati valjkom da se sjeme ne bi zadržalo u vazdušnim džepovima, nakon toga zalijevati. Važno je da se sjetva obavi na vrijeme da mlade biljke u zimu ulaze u fazi bokorenja. Inače travnjak se može zasnivati i u proljeće, ali je to ipak bolje obaviti u jesen.

Njega travnjaka

Da bi travnjak lijepo izgledao važno ga je redovno kositi da ne preraste. Nekad je potrebno kositi svakih 3 do 8 dana. Redovno ga prihranjivati i zalijevati. Za zalijevanje postoje razne vrste prskalica, pri zasnivanju travnjaka može se koristiiti i hidro-gel koji ima osobinu da zadržava vlagu. Zalijevanje je najbolje obavljaiti u kasnim večernjim ili u ranim jutarnjim satima.

Na tržištu su u ponudi razne formulacije namijenjene za prehranu travnjaka koje često mogu poslužiti i za prehranu zelenih ukrasnih grmova tuja, čempresa itd. Ako pojedini imaju želju da travnjak ima što tamniju boju dodaje se gnojivo sa željezom koje se takođe dodaje kad se primjeti i hloroza. U jesen se preporučuju dodavati gnojiva sa izraženim sadržajem fosfora i kalija kao npr. NPK 7-20-30 ili NPK 8-16-24, takođe u jesen je potrebno redovno uklanjanje opalog lišća i plodova sa travnjaka kako travnjak ne bi propadao.

Važno je da se sjetva obavi na vrijeme da mlade biljke u zimu ulaze u fazi bokorenja.

Kod većine smjesa sjemenskih trava dominira engleski ljulj, ali ima nekih malih razlika zavisno od vrste travnjaka (sportski travnjak, travnjak u sjeni, travnjak sunčanih terena, univerzalni, cvjetni travnjak itd.) Univerzalni travnjak ima sijedeći sastav trava: engleski ljulj 45%, vlasulja crvena 55%, travnjak u sjeni čini: engleski ljulj 45%, vlasulja crvena 40%, livadska vasulja5%, šumska vlasulja 3%, vlasulja ovčija 7%, sunčani travnjak (sunny) čini: vlasulja ovčija 20%, engleski ljulj 43%, vlasulja crvena 37%, sportski travnjak sadrži: engleski ljulj 50%, vlasulja crvena 45%, livadska vlasulja 5%.

Zeleni tepih

Često pojedini žele cijelu jednu površinu ili manji dio zatraviti sa dihondrom čije sjeme od 100 g služi za oko 10 m2. Dihondra je niska puzajuća višegodišnja biljka koja za kratko vrijeme izraste u zeleni tepih, vizuelno je lijepa, otporna je na gaženje i jednostavna za održavanje. Dobro podnosi sjenu i jako sunce. Sije se do oktobra. laka je za održavanje jer ne zahtijeva košenje.

Rijetki formiraju i cvjetni travnjak, čije sjeme je rjeđe u ponudi na tržištu. Lagano ga je održavati jer se ne kosi često, a veoma lijepo izgleda.

Održavajte svoje travnjake i uživajte u zelenilu jer poznato je da zelena boja odmara oči.

Foto: Pixabay/Pexels


Povezana biljna vrsta

Dihondra

Dihondra

Sinonim: - | Engleski naziv: Dihondra | Latinski naziv: Dichondra repens J.R. Forst & G. Forst

Dihondra je niska, puzajuća trajnica sitnih listova srcolikog oblika promjera 1 - 1,5 cm, koja za kratko vrijeme izraste poput zelenog tepiha. Osim što je vizualno vrlo lijepa,... Više [+]

Tagovi

Travnjak Sjetva travnjaka Njega travnjaka Engleski ljulj Sunčani travnjak Univerzalni travnjak Sportski travnjak Travnjak u sjeni Dihondra Cvjetni travnjak


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.