Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preada voća
  • 11.11.2023. 07:30

TOP 5 načina kako iskoristiti višak jabuka

Osim što su ukusne, prerađevine od divljih i neprskanih jabuka su i ljekovite. Evo kako ih iskoristiti

Foto: Depositphotos/freeteo
  • 93
  • 36
  • 0

Jabuku, Malus domesticu, s razlogom nazivamo kraljicom voća. Njeni plodovi se koriste svježi, a možemo ih preraditi na razne načine. Popularnosti doprinose različiti okusi i karakteristike ploda, dostupnost tokom cijele godine, ljekovitost. Korištena je u gastronomiji, ali i narodnoj medicini.

Mali sadržaj šećera

U jednom plodu srednje veličine sadržano je 95 kalorija i 86 posto vode. Odlikuje se brojnim korisnim materijama: proteinima, ugljenimhidratima, šećerom, vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim. Imaju relativno visok sadržaj vitamina C i fitohemikalije sa snažnim antioksidativnim efektom.

Zbog sadržaja šećera za dijabetičare se preporučuje jedna mala jabuka po obroku ili užini.

TOP 5 načina prerade jabuke

Pored čuvanja u svježem stanju, možemo je preraditi na razne načini. To će nam omogućiti da uživamo i tokom zime u ovom voću.

  1. Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja i ovakav proizvod može da se koristi za pripremu čaja ili kompota koji djeluju umirujuće, zagrijavaju i oporavljaju organizam. Možemo ih sušiti u sušarama, dehidratoru ili pećnici. Plodovi jabuke se režu na tanke kolutiće ili šnitice, ako im je namjena da se koriste za čaj ili kao čips. U formi manjih komada se suše za kompot. Kod sušenja u pećnici temperatura treba da se kreće oko 50ºC, a vrata treba da su otvorena. Sušenje traje 5 do 6 h kada su izrezane u formu tankih šnitica.

  2. Možemo pripremiti sok od samo ove ili u kombinacijama sa drugim vrstama voća, ali i sa povrćem, kao što su cikla i mrkva naprimjer, začinskim i ljekovitim biljkama. Izbor je na vama. Takođe vino i rakija jabukovača su iznimno cijenjeni zbog upotrebe u narodnoj medicini.

  3. Sirće od jabuke, najbolje od plodova divlje, se smatra za izuzetno ljekovito, a njegova priprema je jednostavna.

Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani

       4. Koristi se za pripremu slatke zimnice: marmelade, želea, džemova, kompota, bilo da se pravi od same jabuke ili u kombinaciji s drugim voćem, ali i povrćem. U Bosni je naročito cijenjen pekmez, koji se priprema od soka samljevenih i iscijeđenih plodova, zbog svojih ljekovitih osobina.

       5. Upotrebljava se u pripremi narodnih melema i lijekova, ali i prirodne kozmetike. U ovu svrhu je najbolje koristiti plodove divljih formi ili sa neprskanih stabala.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Malus domestica Pekmez od jabuke Sok od jabuke Upotreba jabuke Sirće od jabuke Sušena jabuka Rakija jabukovača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.