Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preada voća
  • 11.11.2023. 07:30

TOP 5 načina kako iskoristiti višak jabuka

Osim što su ukusne, prerađevine od divljih i neprskanih jabuka su i ljekovite. Evo kako ih iskoristiti

Foto: Depositphotos/freeteo
  • 55
  • 35
  • 0

Jabuku, Malus domesticu, s razlogom nazivamo kraljicom voća. Njeni plodovi se koriste svježi, a možemo ih preraditi na razne načine. Popularnosti doprinose različiti okusi i karakteristike ploda, dostupnost tokom cijele godine, ljekovitost. Korištena je u gastronomiji, ali i narodnoj medicini.

Mali sadržaj šećera

U jednom plodu srednje veličine sadržano je 95 kalorija i 86 posto vode. Odlikuje se brojnim korisnim materijama: proteinima, ugljenimhidratima, šećerom, vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim. Imaju relativno visok sadržaj vitamina C i fitohemikalije sa snažnim antioksidativnim efektom.

Zbog sadržaja šećera za dijabetičare se preporučuje jedna mala jabuka po obroku ili užini.

TOP 5 načina prerade jabuke

Pored čuvanja u svježem stanju, možemo je preraditi na razne načini. To će nam omogućiti da uživamo i tokom zime u ovom voću.

  1. Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja i ovakav proizvod može da se koristi za pripremu čaja ili kompota koji djeluju umirujuće, zagrijavaju i oporavljaju organizam. Možemo ih sušiti u sušarama, dehidratoru ili pećnici. Plodovi jabuke se režu na tanke kolutiće ili šnitice, ako im je namjena da se koriste za čaj ili kao čips. U formi manjih komada se suše za kompot. Kod sušenja u pećnici temperatura treba da se kreće oko 50ºC, a vrata treba da su otvorena. Sušenje traje 5 do 6 h kada su izrezane u formu tankih šnitica.

  2. Možemo pripremiti sok od samo ove ili u kombinacijama sa drugim vrstama voća, ali i sa povrćem, kao što su cikla i mrkva naprimjer, začinskim i ljekovitim biljkama. Izbor je na vama. Takođe vino i rakija jabukovača su iznimno cijenjeni zbog upotrebe u narodnoj medicini.

  3. Sirće od jabuke, najbolje od plodova divlje, se smatra za izuzetno ljekovito, a njegova priprema je jednostavna.

Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani

       4. Koristi se za pripremu slatke zimnice: marmelade, želea, džemova, kompota, bilo da se pravi od same jabuke ili u kombinaciji s drugim voćem, ali i povrćem. U Bosni je naročito cijenjen pekmez, koji se priprema od soka samljevenih i iscijeđenih plodova, zbog svojih ljekovitih osobina.

       5. Upotrebljava se u pripremi narodnih melema i lijekova, ali i prirodne kozmetike. U ovu svrhu je najbolje koristiti plodove divljih formi ili sa neprskanih stabala.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Malus domestica Pekmez od jabuke Sok od jabuke Upotreba jabuke Sirće od jabuke Sušena jabuka Rakija jabukovača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uginule ribe svakodnevan su prizor na Boračkom jezeru već nekoliko dana. Krajem novembra je ovdje ustanovljeno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja, od koje obolijevaju i ugibaju.