Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje poriluka
  • 07.11.2023. 07:30

TOP 5 načina čuvanja poriluka tokom zime

Konzumacija ove povrtnice poboljšava imunitet. Kako ga sve možete sačuvati tokom zime, čitajte u tekstu

Foto: Depositphotos/stock_photographyfirm
  • 94
  • 43
  • 0

Poriluk je izuzetno povrće bogato vitaminima i ima nizak sadržaj kalorija. Tokom skladištenja sadržaj vitamina C se povećava.

Konzumacija ove povrtnice poboljšava imunitet.

Pazite na listove i korijenje

Prilikom vađenja pazi se da se ne oštete lukovice i da se unutrašnjost listova ne zaprlja zemljom. Listovi se režu na visinu oko 25 cm, jer se tako smanjuje gubitak vlage iz poriluka.

Korijenje se skraćuje na dužinu od 2 cm.

Za period zime možemo ga čuvati na razne načine.

5 načina čuvanja 

1. Na duži period u svježem stanju se čuva zakopan u plastenicima ili u posudama s pijeskom u podrumu. Kraći vremenski period se čuvaju na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

2. Možete ga i sušiti, a tada ga je potrebno oprati i sjeći. Suši se u tankom sloju u pećnici na temperaturi oko 50ºC oko 2 h. Čuva se u staklenim ili keramičkim posudama prekrivenim gazom. Ovako osušen najbolje sačuva svoj okus. Može se koristiti za pripremu vlastitih kombinacija začina ili pomiješati sa solju.

3. Stariji, zeleni listovi se uglavnom bacaju, ali od njih se može napraviti prah koji se koristi u pripremanju brojnih jela. Nakon pranja izrežite ih na komade manje dužine, oko 10 cm. Sušenje se obavlja u dehidratoru, a temperatura ne treba da prelazi 50ºC.

Ako to radimo u pećnici šporeta, temperatura treba da je najniža koju možemo podesiti. Komadi listova se poredaju na pleh koji smo obložili papirom za pečenje. Proces traje nekoliko sati, povremeno je potrebno okrenuti listove kako bi što bolje isparila voda. Potpuno suhi listovi se lako mrve u prah kada ih rukom zgnječimo. Pomoću blendera sameljite osušen poriluk. Čuva se u teglama koje se mogu hermetički zatvoriti.

4. Kod zamrznutog potrebno je da ga očistimo, odsiječemo korijen, oštećeno i suho lišće, operemo i ostavimo da se osuši od suvišne vode. Zatim ga isiječemo na manje komade ili trakice i tako pripremljene stavljamo u kese za zamrzavanje u tanjem sloju, zatvorimo i stavimo u zamrzivač.

5. Odličan je i ukiseljen, a postoji bezbroj recepata za kiseljenje poriluka samog ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Za jednostavan i brz način biće vam potrebno: jedan veći komad poriluka, jedna i po šolja vinskog sirćeta, dva do tri lista lovora, šaka timijana, korica i sok od jednog limuna, kašičica morske soli i jedan veći čen bijelog luka.

Potrebno je kuhati sirće sa svim začinima, poriluk isjeći na polovine po dužini, a zatim isijecite tanke kriškice i stavite u teglu. Proključalo sirće preliti preko i dobro zatvoriti. Kada se prohladi premjestimo ga u frižider.

Kako ga vi najradije čuvate, pišite nam u komentaru ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Poriluk

Poriluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Poriluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sjedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm. Sjeme poriluka polagano niče, u... Više [+]

Tagovi

Poriluk Zimnica Sušeni poriluk Ukiseljeni poriluk Prah poriluka Zamrznuti poriluk Čuvanje poriluka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.