Oplemenite okus dodatkom čokolade, začina, aromom dima, drugog voća
Nema do pekmeza od šljiva, složit ćete se. Samo voće i možda šećer, sastojci su potrebni da bismo u njemu uživali čitavu zimu. No, sigurno vam se nije jednom dogodilo da ukućani izbjegavaju palačinke s ovim pekmezom, ili ga namazati na hljeb. Reći će da im se dojeo, da je dosadan.
Ove godine ga pokušajte oplemeniti dodatnim okusom.
Čokolada je odličan izbor, a u kombinaciji sa šljivama daje miris i okus poznate slastice Medeno srce. Dakle, uobičajeno kuhajte pekmez, a pred kraj dodajte čokoladu za kuhanje. Kada se rastopi, dobro promiješajte da se sve sjedini te sipajte u teglice po uobičajenom postupku. A ako dodate malo narančine korice ili ekstrakta, "vući će" na jaffu. Ova će kombinacija jako dobro "podnijeti" i malo ruma. Njega stavite na samom kraju kuhanja.
Cimet, đumbir, klinčići, narančina korica - začini su koje vežemo za zimsko razdoblje. Jedne sam godine pravila pekmez od šljiva u kojeg sam dodala cimeta i malo narančine korice. Zvali smo ga božićni, a odlično je pasao u palačinkama, kolačima s jabukama ili tek namazan na kruh. Koricu koristite od neprskane naranče ili koristite kupovnu, suhu koricu. Začine i koricu dodajte 20-ak minuta prije kraja. Osim navedenih, možete koristiti i anis, kardamon i slične.
Jabuke se također odlično slažu sa šljivama, posebno kiselkaste sorte koje će dati svježu notu. Dakle, upotrijebite Granny Smith, Idared i slične. No, ako imate bilo koje druge jabuke koje želite iskoristiti na ovaj način, bit će itekako dobre. Dodatak limunovog soka i korice dat će pekmezu svježinu.
Pekmez od šljiva s aromom dima bit će odličan dodatak raznim sirevima, pečenju ili jelima s roštilja. Ovdje vam je potreban tekući dim koji je jako koncentriran pa budite oprezni s količinama. Uobičajen omjer je 6 ml na 100 grama jela u koje se stavlja. U ovoj će kombinaciji jako dobro odgovarati burbon šećer.
Slatke bijele šljive će se jako dobro slagati s aromatičnim breskvama ili pak kajsijama.
Zato dajte mašti na volju. Kombinirajte različite sastojke, a ako već imate iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta - kakav pekmez vi najčešće pravite i jedete.
Tagovi
Autorica