Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoodrživi dom
  • 08.11.2017. 19:00

Štede na grijanju, kuću stavili pod staklenik

Švedska obitelj je oko kuće i dijela bašče izgradila staklenik. Skupljaju kišnicu, koriste solarne kolektore, a u bašči imaju i smokvu.

Foto: YouTube/Kirsten Dirksen
  • 363
  • 27
  • 0

Kada si dijete, prva asocijacija na zimu je - snijeg, kada odrasteš - račun za grijanje. Ne znamo kako bi uštedjeli na drvima, plinu, struji, a i dovoljno se zagrijali.

Obitelj u okolici Stockholma, u Švedskoj smisla je neobičan i vrlo inovativan način uštede na grijanju. Oni su svoju kuću stavili pod staklenik čija su stakla debljine 4 milimetra, piše treehugger.

Ipak, nisu oni pioniri u ovom podhvatu. Sličan koncept predložio je švedski arhitekt Beng Warne još 70-ih godina prošlog stoljeća te svoj projekt, samoodrživi dom, nazvao Naturhus. Dakle, u svom je domu skupljao kišnicu koju je koristio za kupanje i pranje posuđa i veša. Unutar staklenika biljke su pročišćavale zrak, a sunčevi kolektori pohranjivali energiju u kontejnerima ispod kuće.

Tako su vlasnici ovoga doma, Marie Granmar i Charles Sacilotto prije nekoliko godina kupili ljetnu kuću te oko nje izgradili staklenik što ih je koštalo 147.314 KM.

I ova je obitelj slijedila Warneove principe. Unutar staklenika ugradili su centrifugalni sistem pročišćavanja otpadnih voda čime navodnjavaju bašču. Moramo li reći da je i dio bašče pod staklenikom te u njemu raste puno mediteranskog bilja, čak i smokve, a time su i produžili vrtnu sezonu. I oni sakupljaju kišnice i imaju solarne kolektore, a usred zime sjede na terasi i uživaju u pogledu.

Foto: YouTube/Kirsten Dirksen


Tagovi

Samoodrživi dom Račun za grijanje Grijanje Staklenik Ušteda na grijanju Naturhus Beng Warne


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞