Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje kobasica
  • 11.01.2024. 07:30

Šta se događa s neosušenom kobasicom na minusu?

Ledeni talas i niske temperature su dovele do smrzavanja kobasica u sušnicama. Kako ih spasiti?

Šta se događa s neosušenom kobasicom na minusu?
Foto: Depositphotos/roman023
  • 396
  • 32
  • 0

Promjenjivo vrijeme i naglo zahlađenje donijelo je probleme za domaćine koji su okačili mesne prerađevine u sušnice i započeli proces sušenja. Ima i onih koji su završili s dimljenjem, a kobasice iznijeli van na dodatno sušenje.

No, zbog pada temperature je došlo do smrzavanja što može rezultirati propadanjem kobasica i drugih proizvoda.

Osjetljivost na kvarenje

U procesu sušenja dolazi do izdvajanje vode što osigurava trajnost. Problem očuvanja može da se javi kod kobasica koje nisi potpuno osušene ili su poludimljenje, odnosno proces konzervacije nije u potpunosti završen. U njima je još uvijek velika količina vode, a meso, kao glavni sastojak, je veoma podložno kvarenju.

Dimljenje piljevinom - od kojeg drveta koristiti i na šta paziti?

Svi negativni procesi koji se javljaju u svježem mesu mogu da se jave i u nedovoljno konzervisanom. U ovom slučaju, kada proces dimljenja nije završen a došlo je do zamrzavanja zbog ledenog talasa i niskih temperatura, nakon odmrzavanja u veoma kratkom periodu dolazi do razvoja procesa propadanja.

Spašavanje zamrzavanjem

Najbolje je ovakve kobasice prebaciti u zamrzivač, jer će se samo tako biti moguće njihovo dugotrajnije čuvanje. Odvoji se špaga, ako ste je vezali tokom vješanja u sušnici, kao i pojedinačni komadi. U svaku vrećicu se stavlja onoliko komada koliko možete pojesti u kratkom vremenu periodu nakon odmrzavanja. Efikasniji učinak će biti ako ih vakumiramo.

U slučaju da smo morali prerezati kobasicu, mjesto reza se premaže sa masti kako bi spriječi direktan kontakt sa vazduhom. Temperatura zamrzavanja u zamrzivaču treba da je -18ºC, a nakon toga može se spustiti do -16ºC.

Što nakon odleđivanja?

Kada je proces konzervacije bio na samom kraju, imamo skoro osušen proizvod, čuvanje se može obaviti u frižideru hlađenjem, ali kraće vrijeme.

Okus i konzistencija zaleđenih proizvoda se mijenjaju i gube. Nakon što ih jednom odledimo, moramo ih odmah potrošiti. Odleđivanje treba da je postepeno u frižideru i traje oko 5 h.

Je li meso iz zamrzivača pogodno za izradu kobasica?

Kada ih želimo skuhati, to je najbolje učiniti da ih stavimo u hladnu vodu koju postepeno zagrijavamo. Kada voda proključa kuha se još oko 7 minuta.


Tagovi

Kobasice Sušenje kobasica Zamrzavanje kobasica Niske temperature Zamrznuta kobasica Kvarenje kobasica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.