Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje psa
  • 21.07.2019. 18:30

Srčani crv kod pasa prenose komarci: Koliko je opasan i kakvo je liječenje?

Komarci su prenosioci srčanog crva. Riječ je o parazitu koji potencijalno može da bude opasan za psa pa čak i da mu ugrozi život. Srčani crv rasprostranjen je širom svijeta, a osim kod pasa, pojavljuje se i kod mačaka, kao i kod divljih životinja. U rijetkim slučajevima, mogu i ljudi da se zaraze.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 3.253
  • 44
  • 0

Nakon obilnih kiša u maju, ljeto je konačno stiglo, a sa njim i novi izazovi. Toplo i suvo vrijeme, koje se smjenjuje sa kišama, pogoduje prekomjernom razmnožavanju komaraca. Osim što su dosadni, mogu takođe da budu opasni za pse, posebno one koji žive u dvorištu.

Komarci su upravo prenosioci srčanog crva. Riječ je o parazitu koji potencijalno može da bude opasan za psa pa čak i da mu ugrozi život. Srčani crv rasprostranjen je širom svijeta, a osim kod pasa, pojavljuje se i kod mačaka, kao i kod divljih životinja. U veoma rijetkim slučajevima mogu se zaraziti druge životinje, ali i ljudi.

Kako se psi zaraze srčanim crvom?

Jedini način na koji se srčani crv (Dirofilaria immitis) prenosi sa životinje na životinju je preko komaraca. Kada komarac ujede inficiranu životinju, mladi srčani crv, zvani mikrofilarija, ulazi u sistem komarca. Za dvije sedmice, mikrofilarija razvija se u zaraznu larvu unutar komarca.

"Kada komarac ubode psa, inficirane larve se prenose u tkivo. Zatim larve prolaze kroz tijelo psa i razvijaju se u crve i taj period traje oko mjesec dana. Odrasli crvi žive u srcu i krvnim sudovima domaćina, gdje se opet ražmnožavaju i stvaraju nove larve. Period između infekcije i novih larvi traje oko šest mjeseci", objašnjava doktor veterine, Dragan Rozmirov.

Ove zarazne larve mogu se prenijeti i na drugu životinju i to kada se ovaj komarac sljedeći put nahrani krvlju. Za razliku od pasa, inficiranim mačkama mikrofilarije obično ne cirkulišu u krvi i inficirana mačka vjerovatno neće prenijeti srčanog crva drugom komarcu.

Kako prepoznati da je pas inficiran? 

Kada se usele u organizam psa, odrasle jedinke mogu da izazovu upalu krvnih sudova i pluća, a tada bolest napreduje i dovodi do problema u radu jetre i srca. Tada dolazi i do probijanja velikih krvnih sudova.

"Veoma je važno istaći da psi koji imaju srčanog crva, na početku ne pokazuju nikakve simptome infekcije jer je u tom momentu prisutno samo nekoliko odraslih crva. Prvi simptomi da je bolest uznapredovala su: kašalj, zamor tokom šetnje ili trčanja, otežano disanje, tečnost u stomaku, dolazi do gubitka svijesti i na kraju pas umire", navodi Rorzmirov. 

Kada je riječ o mačkama, javlja se kašalj, povraćanje, otežano disanje, dolazi do gubitka apetita i pospanosti. Takođe, veoma je važno napomenuti da mačke mogu da uginu bez da se prethodno ispolji bilo kakav simptom bolesti.

Kako otkriti bolest?

Jedini nači da saznate da li je pas obolio jeste da ga odvedete kod veterinara, koji će uraditi jednostavan test iz krvi.  Ukoliko test pokaže pozitivno prisustvo larvi, odnosno, odraslih jedinki trebalo bi uraditi još neka ispitivanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo do koje faze je uznapredovala bolest. 

"Preporuka je da se u uradi analiza krvi na mikrofilarije, kao i rendgenski snimak grudnog koša kućnog ljubimca. Prije nego što se krene sa liječenjem, veterinar će najvjerovatnije uraditi i kompletnu krvnu sliku psa, kao i biohemijsku analizu krvi. U nekim slučajevima preporuka je da se psu uradi i EKG, ehokardiografija i angiogram srca", savjetuje sagovornik.

Kako najefikasnije liječiti psa?

Ukoliko se otkrije da pas ima srčanog crva, mogu se prepisati lijekovi koji ubijaju odrasle jedinke. Međutim, doktor Rozmirov naglašava da taj tretman može biti opasan i za psa. Zbog ovog rizika, preporučuje se hospitalizacija psa, kako bi njegov veterinar mogao u svakom momentu da isprati stanje životinje. Ovaj tretman trebalo bi ponoviti nekoliko puta, a ta vrsta liječenja prilično je i skupa. 

Ljubimci kod kojih se pokaže pozitivan test na mikrofilarije prelaze u drugu fazu liječenja. Ovaj način liječenja manje je opasan za psa, a najčešće se primjenjuje tri do šest sedmica nakon tretmana za odrasle crve. Prema riječima veterinara, uspješnost liječenja potrvđuje se ponovnim testiranjem psa na odrasle crve i za mikrofilarije.

Kada je riječ o mačkama, komplikacije su mnogo češče ukoliko se daju lijekovi koji ubijaju odrasle crve, zato je u nekim slučajevima bolje čekati da odrasli crvi prirodno uginu. Antiinflamatorni i drugi lijekovi obično se koriste prilikom kontrolisanja simptoma. Kod mačaka se rijetko razvijaju mikrofilarije, ali kada se pojave liječe se slično kao i kod pasa.

Preventivni lijekovi lako dostupni

Ipak, u današnje vrijeme postoje i dostupni su lijekovi koji se preventivno daju psima i mačkama, kako bi bili pravovremeno zaštićeni.

"Većina lijekova daje se jednom mjesečno, a preporučljivo je dati ih psu čim napuni četiri do šest sedmica. Prije nego što krenete sa preventivnim tretmanom vašeg psa, obavezno se radi test kako bi se utvrdilo da je on negativan na prisustvo srčanog crva", navodi sagovornik. Preporuka veterinara je da se preventivne mjere primjenjuju tokom čitave godine, a ukoliko se slučajno tretman propusti, trebalo bi konsultovati veterinara, kako bi procijenio da li je potrebno da se testiranje ponovi.


Tagovi

Srčani crv Mikrofilarije Zdravlje pasa Hospitalizacija pasa Dragan Rozmirov Komarci


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.