Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća zimnica
  • 25.01.2025. 14:00

Spoj mašte i ukusa u Aninim teglama - pravi originalnu domaću zimnicu

Dugogodišnji rad na njivi Ana Nikodijević je zamijenila kuhinjom i odlučila da se ozbiljnije bavi pravljenjem zimnice, ali i drugih đakonija.

Spoj mašte i ukusa u Aninim teglama - pravi originalnu domaću zimnicu
Foto: Ana Nikodijević
  • 77
  • 11
  • 0

Sezona zimnice i dalje traje, pa se tako na trpezama u zimskim mjesecima mogu naći razne đakonije, vitaminske salate, ajvar, kiseli kupus, krastavčići. Nepisano pravilo je da svaka seoska kuća ima bar po jedan špajz ili ostavu gdje će domaćice skladištiti sve te zimske specijalitete koje spremaju. Jedna od njih je Ana Nikodijević, domaćica iz šumadijskog sela Ovsište u Srbiji, koja se decenijama zajedno sa suprugom bavi uzgojem voćarskih, ratarskih i povrtlarskih kultura.

Nekada su cjelokupan rod svih kultura prodavali na obližnjoj pijaci, ali posljednjih godina ova Šumadinka sve prerađuje u domaće napitke, džemove i kompletnu zimnicu. Na instagramu poznata pod nazivom Anina domaća zimnica, ona izrađuje domaće, ukusne i zdrave proizvode na tradicionalan način uz malu dozu inovacije.

"Sve je počelo tako spontano, od svega nekoliko teglica za nas, a onda sam ubrzo počela sa sobom da nosim, gdje god da krenem po neku", počinje priču ova domaćica. 

Njivu zamijenila kuhinjom

Dugogodišnji rad na njivi kompletno je zamijenila kuhinjom, pa je prije desetak godina odlučila da se ozbiljnije bavi pravljenjem pomenutih specijaliteta. 

"Prvo javno predstavljanje moje domaće zimnice bilo je na manifestaciji Oplenačka berba 2015. godine kada je šareniš u teglama izazvao veliko interesovanje, pa su mnogi prilazili da fotografišu, ali i da kupe. Najinteresantnija je bila takozvana zimska salata koja je i danas zadržala epitet najukusnije tegle."

Svaka teglica je oličenje Anine kreativnosti i ljubavi prema poslu

Zimska salata predstavlja spoj naslaganog kupusa paprike, karfiola, krastavca i mrkve uz dodatak ukrasa od grožđa, jabuke i kruške, pa tako prošarana tegla djeluje primamljivo i nesvakidašnje. Prema riječima ove iskusne domaćice, kada se ukiseli svo ovo povrće, dodatno obiluje vitaminima i enzimima, što povoljno utiče na probavu, potpomaže radu crijevnog trakta, a naročito je važno jer podiže imuni sistem. 

Osim zimske, tu je i vitaminska salata izrađena od cvekle, mrkve i kupusa i predstavlja idealan, niskokaloričan spoj povrća koje povoljno utiče na čišćenje organizma.

Tu su i ljute đakonije, ali i sokovi

 Za ljubitelje ljutih đakonija, ova domaćica ima u ponudi papriku punjenu sirom u maslinovom ulju, kao i ljutu turšiju, ajvar i ljutenicu. 

Za ljubitelje ljutih đakonija - tu je paprika sa sirom

"S obzirom na to da se nisam opredijelila isključivo za izradu zimnice, još u rano proljeće počinjem sa pripremama domaćih sokova, namaza i džemova bez konzervansa, aditiva i šećera. Najprije stiže maslačak od kog pravim sirup i sok, potom slijede i napici od koprive, zove i nane", objašnjava ona i dodaje da tokom ljeta pravi i namaze i džemove od svih ostalih voćnih vrsta iz porodičnog zasada koji ne tretira hemijskim sredstvima.

Sprema i razne kompote od trešnje, marele, višnje, breskve, kruške i šljive, a kako napominje, odlično se slažu uz slatka i slana jela, kao voćna užina između obroka ili kao mala porcija hrane koja je ponekad potrebna za uživanje.

Pita - dama domaćeg stola

Da ljubav prema kuhinji nije slučajna dokazuje ova vrijedna domaćica čije se pite od domaćih kora, salčići, kiflice, štrudle i druge poslastice od testa nalaze na mnogim trpezama.

"Brašno, so, voda, sir i jaja su osnovni sastojci od kojih se pravi jedan od najukusnijih obroka bez kojeg ne može da se zamisli nijedna domaća trpeza, pita od razvučenih kora, dama domaćeg stola koja dominira u svim prilikama. Ponosno se stavlja na sto ispred svakog stranca, zavodljivo šireći miris od kojeg i vrijeme stane", slikovito nam objašnjava.

Sve je počelo spontano, a sada se traži teglica više Anine zimnice

Kako nam kaže za kraj, prati tursku kuhinju i turske domaćice, ali svakom jelu voli da doda po nešto svoje. Uživa u poslu kojim se bavi i i želja joj je da njen sin koji je kuhar po struci nastavi tamo gdje ona jednog dana stane.


Tagovi

Anina domaća zimnica Ana Nikodijević Originalna zimnica Zimska salata Spremanje zimnice Vitaminska salata Uzgoj povrća


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.