Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sibirski limun
  • 24.09.2018. 18:00

Sibirski limun: Jedno stablo daje do 40 kg zdravog ploda i mami poglede prolaznika

Svatko tko u jesen prođe Karađorđevom ulicom u Kraljevu, ne može da ne zaustavi pogled na velikom drvetu punom limuna! Riječ je o sibirskom limunu, koji se može vrlo uspješno uzgajati u našim uslovima, bez posebnih zahtjeva.

Foto: Julijana Radenković
  • 18.966
  • 243
  • 0

Sibirski limun nije potrebno preko zime unositi, ni štititi od mraza. Nije potrebno kalemljenje, ni rezidba. Sredstva za zaštitu se ne koriste, tako da je dobijeni proizvod u potpunosti organski. Potrebno je provremeno prihraniti stajnjakom i zalivanje. A za uzvrat, dobivate drvo puno mirišljavih limunova.

Puno stablo plodova

Da je ovo zaista tako, potvrđuje Ljubinka Milutinović iz Kraljeva, u susjednoj Srbiji, koja u svom dvorištu već deset godina uzgaja stablo sibirskog limuna. Prepuno stablo plodova privlači radoznale prolaznike, koji se nerijetko raspituju i fotografiraju. Prema Ljubinkinim riječima, u vrijeme kada je ona kupila sadnicu, njena cijena je bila 70 maraka, ali je ona predložila kompenzaciju za sadnice smokve, koje je proizvela u svom dvorištu.

"Ovaj limun sam prije deset godina nabavila na pijaci, od čovjeka koji je poznat po prodaji sadnica. Odmah sam ga zasadila u zemlju, gdje je ostao i preko zime. Treće godine je počeo da cvjeta. Sada daje i do 30-40 kg limuna, a nekad i više. Od njega pravim sirupe, dodajem ga u slatko, dosta ga i poklanjam, a nešto čuvam i u zamrzivaču", objašnjava naša Milutinovićeva.

Razlike u odnosu na "običan" limun

Ovaj limun zri u periodu od septembra do oktobra i najbolji je kada padne na zemlju, tada je u potpunosti zreo. Razlikuje se od klasičnog limuna po tome što ima puno sjemenki, nije toliko sočan i manji je. Kora nije glatka kao kod običnog limuna, već je blago čupava. Okus i aroma su poput kombinacije limuna i grejpfruta. Stablo je puno izuzetno oštrog trnja.

Limun
Drvo daje i do 30-40 kg limuna

Kao i svi citrusi, i ovaj plod ima veliku količinu vitamina C. Brojna istraživanja pokazuju da ima veoma pozitivne efekte na zdravlje ljudi i da liječi mnoge bolesti. Međutim, do sada se u prehrani kod nas veoma rijetko koristi i nije bilo značajnih istraživanja na ovu temu. Može se razmnožavati iz sjemena, ali i sadnicama koje izbiju u proljeće. Ljubinka često razmnožava ovaj limun, koji poklanja i drugima.

Svakako se može reći da je riječ o jednoj vrlo interesantnoj biljci, koja se lako može uzgajati i kod nas. Sibirski limun je samo jedan od naziva ove biljke, a može se naći i pod nazivom Japanska (gorka) narandža, Kineska gorka narandža i Trolisna narandža.

Dvorište neobičnih biljaka

Osim limuna, u ovom dvorištu se mogu uočiti razne nesvakidašnje biljke za ovo područje. Može se vidjeti banana, tipsovo drvo, kineski jorgovan, kivi, ginko drvo, smokva, razne vrste tropskih palmi, ali i druge vrste limunova. Ljubinka je ljubitelj nesvakidašnjih biljaka i izuzetnu pažnju posvećuje njihovom uzgoju. Sa druge strane, ove biljke joj uzvraćaju svojim mirišljavim cvjetovima i krupnim plodovima.


Tagovi

Sibirski limun Ljubinka Milutinović Kraljevo Egzotično voće Organsko voće


Autorica

Julijana Radenković

Više [+]

Master diplomirani agroekonomist. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]