Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaška kuhinja
  • 07.01.2023. 16:30
  • Negotinska krajina

Seljačko meso i pečeni sir - stara jela

Negotinska krajina čuva svoju tradiciju kroz stare recepte jela koja se i danas prave, ne samo po domaćinstvima, već i u specijalizovanim restoranima.

Foto: Nada Gudurić
  • 464
  • 50
  • 0

Pored poznatog specijaliteta "vlaške mućkalice", Negotinska krajina u Srbiji skriva još mnoge recepte svojih poznatih jela, poput kačamaka, domaće pogače, vlaškog ražnja, ali i seljačkog mesa i pečenog sira, piše Npress.

Dinstanje, pa pečenje

Za pripremu seljačkog mesa potrebno je svinjsko meso koje do spremanja treba da odstoji u marinadi i u frižideru - najbolje ga je pripremiti dan ranije. Crni luk isijecite na krupnija rebarca i prodinstajte na ugrijanoj masti.

Dodajte meso i malo vode, pa na laganoj vatri krčkajte sat vremena. Kad je meso gotovo, zapecite ga u rerni desetak minuta, da ispari višak vode.

Meso treba da je prethodno bilo u marinadi

Seljačko meso kod "Miročanca" - vlaškog nacionalnog restorana, poslužuju sa vrućom pogačom i sezonskom salatom.

Najljepši na masti u tiganju

Pečeni ili prženi sir, još jedan je od specijaliteta ovog kraja. Pravi kuhari domaćini ističu da je vrlo bitno da sir bude punomasan iz surutke. Može se peći na roštilju, ali je najljepši kada se isprži na masti u tiganju.

Vrlo je bitno da sir bude punomasan iz surutke

Isecite ga na šnite debljine jednog centimetra i na masti ga pržite dok ne porumeni sa obe strane. Prženi sir kod Miročanca je neizbejžan dio menija koji serviraju baš kao nekada, na dasci.


Tagovi

Vlaška kuhinja Miročanac Pečeni sir Seljačko meso Recept Kako pripremiti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...