Postoje brojni recepti, a prije pripreme ribu je potrebno očistiti od krljušti i unutrašnjih organa. Obavezno ukloniti škrge koje daju gorčinu
Šaran (Cyprinus carpio) je riba jezera i nizijskih rijeka koja se najviše lovi, uzgaja i konzumira. Može da naraste do 1 m dužine i da bude teška oko 30 kg. Najčešće su primjerci od 0,5 do 15 kg. Prvi ribnjaci u Evropi se pojavljuju u Češkoj u 13. vijeku, a danas se uzgaja u cijelom svijetu.
Tradicionalno se koristi za pripremu jela koja nalazimo na prazničnim trpezama za Badnje veče kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana za iftarske sofre. Postoje brojni recepti, a prije pripreme ribu je potrebno očistiti od krljušti i unutrašnjih organa. Obavezno ukloniti škrge koje daju gorčinu. Koristi se za pripremu čorbi, kuhan, pečen, pržen i sušen.
Ako su iz bara i muljevitih rijeka mogu imati neugodan okus. Kako bi to izbjegli, živa riba se jedan dan drži u hladnoj vodi, koju često mijenjamo. Druga opcija je da očišćenu ribu preko noći ostavite u hladnoj vodi u koju ste dodali dva do tri lista lovora, malo sirćeta, mentu, nekoliko zrna bibera. Posudu držite u frižideru.
Njegovo meso se lako skida s kostiju, a bogato je mineralima i vitaminima. Često se pripremaju kotleti ili potkovice ribe koje samo posolimo i uvaljamo u kukuruzno brašno koje smo pomiješali sa slatkom paprikom u prahu, a mogu se dodati bijeli luk u prahu i biber po vašem ukusu. Prže se na zagrijanom ulju i serviraju sa krompirovom salatom.
Postoje i drugi recepti, a mi vam donosimo dva za pripremu u pećnici.
Najjednostavniji recept je za pripremu šarana teškog 1 kg koji se očisti, a zatim se površina s obje strane zareže sa dva do tri plitka reza. Utrlja se solju i jednom kašikom suhih začina vanjski i unutrašnji dio. Količina soli će zavisiti od slanosti suhog začina. Biće vam potrebna tri do četiri čena bijelog luka koji isiječemo i utisnemo u ureze.
Peče se na tri kašike vrućeg ulja u pećnici. Za vrijeme pečenja polijeva se umakom kako bi bio sočniji. Ovako pripremljena riba se poslužuje uz različite priloge i salate.
Za pripremu ovog jela biće vam potreban jedan šaran težine od 2 do 2,5 kg, mrkva, paprika, glavica crnog luka srednje veličine, limun, oko 10 komada šampinjona, pet čenova bijelog luka, so, biber, ulje. Od začinskog bilja možemo koristiti ružmarin, kopar i drugo.
Na očišćenom šaranu se napravi nekoliko plitkih rezova sa svake strane, a zatim utrljajte smjesu začina s malo soka od limuna i ulja. Ostavimo da se marinira oko 20 minuta. U tepsiju staviti nasječeno povrće i gljive, posolimo ga po ukusu i dodamo ulje, odozgo stavimo ribu i prekrijemo folijom na kojoj napravimo nekoliko rupa da izlazi para tokom pečenja.
Peče se oko 35 minuta na 180ºC. Skinemo foliju i pečemo još 15 minuta. Gotovo jelo se može posuti koprom.
Da bi jelo izgledalo dekorativno, cijelog šarana stavite na veliki ovalni tanjur i ukrasite ploškama limuna, listom peršina, ružmarina, svježe salate, cherry rajčicama, orašastim plodovima i(li) ploškama crnog luka.
Tagovi
Autorica