Svježe nariban hren odlikuje izrazita ljutina, zbog čega se odlično slaže s masnijim mesnim jelima kojima daje specifičnu oštrinu, kao i sa šunkom i jajima
Korijen hrena je sastavni dio umaka, salata ili se upotrebljava kao začin i dodatak jelima.
Ljekovita svojstva poput antimikrobnog i protuupalnog djelovanja, velika količina vitamina C, B1 i B6, željeza, kalija i kalcija, kao i brojne druge hranjive tvari svrstavaju hren u namirnicu koja podiže imunitet.
Korišten je još u antičko doba kao lijek za poboljšanje probave i liječenje respiratornih problema.
Ko ga je jeo svježeg, dobro zna da nema boljeg načina kako pročistiti disajne puteve jer ima snažan okus i aromu, ali oprezno s količinama jer može izazvati peckanje u nosu.
Svježe nariban odlikuje izrazita ljutina, zbog čega se odlično slaže s masnijim mesnim jelima kojima daje specifičnu oštrinu, kao i sa šunkom i jajima. U tu svrhu upotrebljava se korijen i to uglavnom svjež jer se termičkom obradom gubi eterično ulje koje mu daje prepoznatljivu aromu. Iako je jak, naribani hren zapravo brzo hlapi i gubi svoju ljutinu, pa se najčešće riba neposredno prije konzumiranja jela.
U slučaju da želite blaži okus, kombinirajte ga s vrhnjem ili kiselkastom jabukom.
Ovo je povrće bogato mineralima i vitaminima, pa se u novije vrijeme sve više koristi i u farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji.
Kako ga vi najradije pripremate, pišite nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica