Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara tehnika za sve
  • 26.10.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Radionica pustovanja vune oduševila slijepe i slabovide žene

Šest slijepih i slabodivih žena iz Užica obučava se jednoj staroj tehnici izradi predmeta od vune, a to je pustovanje vune.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 175
  • 10
  • 0

Pustovanje vune ili filcovanje vunom je tehnika koja postoji odavnina, ali je pomalo i zaboravljena. Predmeti ovako napravljeni veoma su zanimljivi, atraktivni, mogu da budu kao suveniri, ali i odjevni predmeti.

"Za ovo nam je potreban sapun, nepredena vuna i mlaka voda. Vuna se topi sa sapunom i presuje i na taj način mogu da se rade kružne i ravne površine. Od vunenog vlakna se stvara vuneni materijal. Ovdje uglavnom radimo sa mokrim pustom. Ženama je bilo veoma zanimljivo raditi vunene zvečke ili lopte," kaže Zlatica Jankulovski iz "Etno mreže" iz Užica u susjednoj Srbiji koja obučava žene. 

Naime, projekat obuka žena za pustovanje vune uradio je Savez slepih Srbije i nakon apliciranja kod Francuske ambasade, dobijena su sredstva. Realizuje ga Međuopštinaska organizacija slepih i slabovidih Užice. 

"Imali smo prvu radionicu na kojoj smo pravili torbice, lopte i zvečke, kao i okrugle podmetače, a sada radimo četvrtaste podmetače sa motivima. Imat ćemo i treću radionicu na proljeće gdje će žene same odabrate šta će da proizvedu, bilo to ešarpa, prsluk, rukavice ili nešto slično. Uz asistencije, slabovide i slijepe osobe rado prihvatuju svaku sugestiju, a i ja prihvatam njihovu kreativnost koju zaista i imaju. Lijepo se snalaze u šari i u bojama. Njihov rad i trud je veoma zavidan, a to sigurno ne bi bio da nije začinjen sa ljubavlju, koje kod njih ima na pretak", kazala je Zlatica pojasnivši kako su čobani od vune napravili prvu zvečku.

Jedna od učesnica projekta pustovanja ili filcovanja vunom

Uzimali su ljusku od oraha, u nju stavljali pasulj ili nešto sitno, a onda su je obavijali slojevima vune. "Sada uzimamo plastiku od kinder jaja ili plastične čepove koje sastavimo, a u njih stavimo pasulj ili rižu, pa ih obljepljujemo sloj po sloj vunom. Mogu da se urade neki motivi na njima. Te vunene lopte koriste se i u terapeutske svrhe. Ovi četvrtasti podmetači se rade na platnu. Prvo se nacrta neki motiv, a onda se polako popunjava vunom različitih boja. Onda se to platno odlijepi, a prazne površine popunjavamo sivom vunom", pojasnila je Zlatica.

Učesnice radionice zadovoljne naučenim 

Rada, Koviljka, Borka, Slavka, Mira i Dragana su veoma zadovoljno sa onim što su naučile ovde.

"Mislila sam da je teško, a nije. Samo treba strpljenja, a Zlatičin savjet je uvijek dobro došao. Meni je bitno da dobro počnem, a poslije sve po osjećaju ide kako treba. Sapunom i mlakom vodom natapam vunu, koju stavljam na ovu podlogu. Ovo me i odmara", kaže Koviljka Karalić, koja je potpuno slijepa.

Borka Žunić iz užičkog sela Kriva Rijeka, slabovidna osoba, od malih nogu bavi se domaćom radinosti, ali sa pustovanjem vune po prvi put se susreće. "Dolazim svakodnevno na ove radionice iz sela i veoma mi prija. Mi ovdje uživamo, odmaramo živce. Ovo mi je prvi put da ovako nešto radim i kao da sam se ponovo rodila. Ovdje radimo dva sata sa pauzama. Na prethodnoj radionici uspjele smo da za dva dana napravimo otvorene torbice sa kaiševima na rame. Nadam se da ćemo ove podmetače završiti za dva dana", kazala je Borka.

Radojka Janković, slabovidna osoba, član je udruženja od 2008. godine, ali kaže da joj je ovo jedna od najzanimljivijih radionica. "Bavim se ručnim radovima 40 godina. Čula sam za pustovanje, ali ovo je prvi put da radim. Ovo je vrlo lijepo iskustvo za mene. Sigurna sam da ovaj projekat ne bi uspio da nije Zlatice, jer ona nadgleda i ispravlja ako negdje pogriješimo, a sve to radi sa velikim strpljenjem. I ovdje jeste proces rada veoma dug i potrebno je jedno veliko strpljenje. Mnogo se radujem ovoj zadnjoj kreativnoj radionici, jer tada bi trebalo da sve što smo radili da sažmemo u jedno, da napravimo nešto svoje," rekla je Radojka.

Plodovi rada žena iz Užica 

Pustovanje vraća u djetinjstvo 

Slavku Dogandžić ovo pustovanje vune je podsjetilo na djetinjstvo. "Ja sam iz Jaketića iz Bosne i Hercegovine. Kao dijete sam viđala da čobani nose torbice slične današnjim rančevima, izrađene na ovaj način. Oni su u tim rančevima nosili hranu. Sada imam priliku da i ja tako nešto napravim i veoma se radujem", dodala je Slavka.

Zlatica kaže da u ovom kraju postoji veliko interesovanje za suvenire, pa izrada raznih predmeta ovom tehnikom može da donese i neki prihod, da se dopuni kućni budžet. 


Tagovi

Pustovanje vunom Filcovanje vune Zlatica Jankulovski Radionica Etno mreža Vunena zvečka Torbica Ručni radovi


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.