Zelene i nedozrele nemaju puni nutritivni potencijal te su sklonije kvarenju tokom skladištenja
Jesen stiže, dunjo moja, kaže pjesma, no, jesen jedva da je prag prešla, već ima onih koji su prije reda krenuli s branjem ovoga voća.
Dunje se obično beru u oktobru ili početkom novembra, ovisno o vremenskim uvjetima i lokalitetu. S obzirom da je ove godine sve uranilo, moguće je da će i dunja. No, njeni plodovi većinom još uvijek nisu dovoljno zreli za branje.
Ako su ubrani zeleni, kiseli su i tvrdi, bez karakteristične zlatno-žute boje i intenzivnog mirisa koji ispuni svaku prostoriju. Također, izostaje i okus te pektin koji je važan u pripremi pekmeza, marmelada, slatkog ili kitnikeza (sira od dunja, op.ur.).
Pored toga, prerano ubrane ne postižu puni nutritivni potencijal te su sklonije kvarenju tokom skladištenja. Zrele dunje koje su pravilno ubrale, zlatne boje i čvrste, bolje se skladište i imaju duži vijek trajanja.
Dakle, optimalno je pričekati da potpuno sazriju na stablu kako bi imale kvalitetu koja omogućava dulje skladištenje.
Ako ste bili nestrpljivi i ubrali ih nedozrele ili pak dobili takve, ipak ih možete iskoristiti na nekoliko načina.
Nedozrele dunje možete staviti na tamno i hladno mjesto kako bi postupno dozrele. Idealno ih je staviti u papirnatu vrećicu s nekoliko jabuka ili banana, jer ti plodovi ispuštaju etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje. Redovno provjeravajte u slučaju da počnu trunuti, izdvojite ih od ostalih.
Zelene, tvrde i kisele možete iskoristiti za pripremu kompota, džema, marmelade, sirupa ili kitnikeza. Kuhanje omekšava plod i čini ga slađim. No, kako imaju manje pektina, u pripremi džema ili marmelade, možete dodati prirodni pektin iz jabuka, trnina i sl., ili ga kupiti kako biste skratili vrijeme kuhanja i poboljšali strukturu finalnog proizvoda.
Pečene dunje, iako nedozrele, dobit će bogat okus i nježniju teksturu. Možete ih peći sa šećerom, medom i začinima poput cimeta.
Možete ih koristiti u kolačima, umjesto jabuka ili pomiješane s njima. Odlično se slažu u kombinaciji s orasima i bademima.
Zrela dunja spremna za branje ima sljedeće karakteristike:
Tagovi
Autorica